Izskatās kā parasts "Nissan Qashqai", bet zem tā motora pārsega slēpjas ļoti interesanta spēka iekārta – tā saucās "e-Power", un par to plašāk pastāsta studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV".

Testa pilota krēslā šoreiz ir cilvēks, kura talants ir komponēšana, aranžēšana, dziedāšana, diriģēšana un mūzikas producēšana – lielāko daļu no visa šī Roberts Memmēns liek lietā gan grupas "Citi zēni" sastāvā, kur pilda gan basista un vokālista, gan aranžijas veidotāja funkcijas, gan grupā "Framest" un paša izveidotajā "a capella" vokālajā grupā "Insomnia".

Kas tad īsti ir "e-Power"? Tā ir savā ziņā unikāla elektropiedziņas sistēma, kuras pamatā ir trīs cilindru benzīna motors, kurš tiek darbināts tikai un vienīgi kā elektroģenerators. Tātad tā uzdevums ir tikai un vienīgi ražot elektrību, savukārt uz priekšu šo "Nissan Qashqai" apvidnieku dzen elektromotors. Tā jauda ir 190 ZS, un 100 km/h šis auto spēj sasniegt 7,9 sekundēs, bet maksimālais ātrums ir 170 km/h.

Iespējams, interesantāks parametrs varētu būt degvielas patēriņš, jo to šim auto mēra klasiski degvielas litros. Un vidēji tie ir 5,3 litri benzīna uz 100 km. Kāds varbūt teiks, ka tas ir padaudz, bet neaizmirsīsim, ka auto ir 190 ZS ar elektromotoram raksturīgo vilkmi.

Pateicoties šai īpašajai tehnoloģijai, "e-Power" spēj piedāvāt saviem lietotājiem tādu pašu auto vadīšanas pieredzi kā elektroautomobiļi. Tajā pašā laikā nebūs jāmaina paradumi un jāuztraucas, kurā mirklī beigsies elektrība. Sniedzamība joprojām uztrauc daudzus, bet ar pilnu degvielas tvertni šim auto tā ir tuvu 900 km. Turklāt līdzās iekšdedzes dzinējam jeb ģeneratoram "e-Power" izmanto arī rekuperatīvo bremzēšanu, lai palīdzētu uzlādēt automobiļa akumulatoru, tādējādi uzlabojot degvielas patēriņa efektivitāti.

Vai salonā dzird motoru? Tā kā baterijas uzlāde nav nepieciešama pastāvīgi, lielu daļu laika braukšana ir tikai ar elektrību – tātad bez dzinēja skaņas. Reizēs, kad pieslēdzas elektrību ražojošā spēkstacija, skanas līmeņa izmaiņas gandrīz nav jūtamas, ja vien nepaātrināties strauji, ar pedāli grīdā (kad arī benzīna motoram nedaudz jāpiepūlas), taču ir poga "EV", kas zināmu laiku nodrošina braukšanu bez šī ģeneratora.

Savukārt salona apdares līmenis ir visnotaļ augsts – gan sēdekļi, kuriem pieejama masāžas funkcija, gan mīkstie apdares materiāli durvīs un priekšējā panelī, tāpat auto ir divi 12 collu displeji – mērinstrumentu panelis un multimediju ekrāns.

Šim auto ar vienu pogas spiedienu var aktivizēt "e-Pedal Step", ātruma palielināšanai un bremzēšanai izmantojot tikai vienu pedāli. Tas ir līdzīgs elektroauto enerģijas rekuperācijas režīmam, kad auto tiek bremzēts ar elektromotoru, baterijā bremzēšanas laikā savācot elektroenerģiju un reizē ļaujot daudz mierīgāk vadīt auto, piemēram, sastrēguma laikā.

"Nissan Qashqai e-Power" nav klasisks hibrīds: tas nav ne lādējams, ne arī elektromotors palīdz iekšdedzes dzinējam, jo elektrību benzīna motors ražo uz vietas – sava veida elektriskā spēkstacija, kas vienmēr ir līdzi.

Šī auto gaita nudien sniedz tās pašas sajūtas, kas rodas, vadot elektroauto: tas ir kluss, gana jaudīgs, un elektromotora grieze ir jūtama no "pašas apakšas", kā arī tas mazāk piesārņo vidi. Un – kas ir pats galvenais –, braucot ar to, nav jālauza galva par akumulatoru uzlādi un tamlīdzīgām lietām. Citiem vārdiem – uzpildi degvielu un brauc elektriski!

"Nissan Qashqai e-Power" cena ir no 36 tūkstošiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!