Pirmais iespaids, iepazīstoties vai izmēģinot ko jaunu, ir ārkārtīgi svarīga lieta. Bet, pavadot kopā ilgāku laiku ar mūsu izredzēto, dažreiz atklājas jauna perspektīva. Šoreiz "Tavs Auto TV" piedāvā pārdomas par jauno "Suzuki Vitara" pēc 15000 kilometru nobraukuma.

"Es katram novēlētu kaut reizi mūžā kļūt par jauna automobiļa īpašnieku. Piemēram, motora pārsegu man šim auto pa 15 tūkstošiem kilometru bija jāatver tikai vienu reizi –, lai papildinātu logu mazgājamo šķidrumu," pirmajos iespaidos pēc šāda ilgtermiņa testa dalās pieredzējušais autožurnālists Atis Jansons.

Kā norāda Jansons, jaunā "Suzuki Vitara" ir vispiemērotākā pilsētas satiksmei ar "nelielu apvidus braukšanas piedevu". Tas ir samērā mazs automobilis, un pat pilsētā ar manuālo pārnesumkārbu, ja pacenšas, var iekļauties 5,5 litru patēriņā uz 100 km. Jansons jau parēķinājis, ka attiecībā pret savu iepriekšējo auto – "Nissan Qashqai" ar divlitru benzīna motoru un automātisko pārnesumkārbu – degvielā jau ir ietaupījis tūkstoti eiro, braucot ar šo 112 ZS jaudīgo viena litra turbomotoru.

"Manuprāt, Latvijā ir jānolaižas no tiem 200 zirgspēku plauktiem – kustībai Latvijā atļautajos braukšanas ātrumos pietiek ar 100 ZS uz tonnu," norāda Jansons.

Aizvedot šo "Suzuki Vitara" pēc 15 tūkstoš kilometru nobraukuma uz pirmo apkopi, dīlercentra servisā darbinieki pārliecinājušies, ka tam nepieciešama tikai motora eļļas maiņa – pārējais viss ir kārtībā, neskatoties uz braukšanu pa grants ceļiem, meža takām un Rīgas bedrēm.

"Tā runā, ka šādi mazā tilpuma motori ilgi nekalpo – kādus 100 tūkstošus kilometru. Es domāju, ka tā varētu būt taisnība valstīs, kur pamatā brauc pa lielceļiem lielā ātrumā, piemēram, Vācijā. Ja katru dienu brauc pa autobāni uz darbu 70 kilometrus turp un atpakaļ – motors pastāvīgi atrodas turbīnas darbības zonā, un tad varētu būt, ka dzinēja darbības mūžs varētu būt mazāks. Es gan neticu, ka mūsdienu motoram, ko taisa roboti, varētu būt kādas kļūdas. Motoru taisa roboti un to pēc tam pārbauda roboti – tikai tad, kad otrais robots atklājis ko nelāgu, tiek izsaukts inženieris baltā halātā. Tomēr, lai jebkurā gadījumā paildzinātu motora darba mūžu, biežāk mainīšu eļļu," rezumē Jansons.

Jauns "Suzuki Vitara" apvidnieks maksā no 15 990 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!