Katafalki parasti ir aprīkoti ar speciālu pazemināto ātrumu, lai tie bēru procesijā varētu braukt īpaši lēni. Tomēr Čikāgā mītošais Arne Tomans uz šo "pēdējā ceļa" transportlīdzekli paraudzījās no cita skatu punkta – no dažādajiem braukšanas ātruma pasaules rekordiem tieši katafalku kategorijā viņš saskatīja vislielāko potenciālu. Tā nu Tomans ķērās pie darba.

Lai uzstādītu oficiālu braukšanas ātruma rekordu katafalku ieskaitē, projektam par pamatu tika izmantots 1996. gada "Chevrolet Caprice" katafalks. Tas tika aprīkots ar sešlitru turbopūtes motoru, kā jauda tika palielināta līdz tūkstoš zirgspēkiem.

Rezultātā monstrālais katafalks no vietas līdz 60 jūdzēm stundā (96 km/h) spēj paātrināties nieka 2,26 sekundēs, kas ir ātrāk nekā jaudīgākie mūsdienu sērijveida superauto. Tāpat ar šo katafalku ir uzstādīts rekords ceturtdaļjūdzes (402 m) dragreisa disciplīnā – startā no vietas 1000 ZS jaudīgais katafalks iepriekšminēto distanci veic 9,96 sekundēs, finišā sasniedzot 221,7 km/h.

Pagaidām nevienam katafalka īpašniekam šo rekordu nav izdevies pārspēt. Tomēr Tomans jau laikus brīdina rekorda tīkotājus – draudu gadījumā viņš savu "elles vāģi" aprīkos ar vēl lielāku turbīnu, kas ļaus motoram attīstīt 1300 ZS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!