Pēc Krievijas autokrāta Vladimira Putina trešdien izsludinātās "daļējās mobilizācijas" momentāni tika izpirktas ne tikai avioreisu biļetes, bet arī veidojās pamatīgas automobiļu rindas pie kaimiņvalstu robežpunktiem. Arī ceturtdien iedzīvotāju vēlme pamest Krieviju nav mazinājusies, un soctīklos ir virkne video ar garajām rindām dienu un nakti pie robežpunktiem.

Gara rinda ir izveidojusies pie Somijas robežas, kas ir vienīgā iespēja Krievijas iedzīvotājiem iekļūt Šengenas zonā, jo Baltijas valstis iebraukšanu Krievijas iedzīvotājiem praktiski jau ir liegušas.

Kā sociālajā tīmeklī "Twitter" paziņojusi Somijas robežsardze, drūzmēšanās pie robežas no Krievijas puses intensīvāka palikusi naktī no trešdienas uz ceturtdienu, kā arī ceturtdienas rītā.

Trešdien, 21. septembrī, Somijas austrumu robežu šķērsojuši 4824 Krievijas iedzīvotāji, kas ir par pusotru tūkstoti vairāk nekā nedēļu pirms tam, tomēr tik un tā mazāk nekā parasti nedēļas nogales dienās. Tāpat Somijas robežsardze uzsver, ka situāciju kontrolē un spēj tikt galā ar robežšķērsošanas tīkotājiem, noraidot izskanējušās baumas par "35 kilometru rindu" pie Somijas robežas, precizējot, ka tā bijusi tikai "vairākus simtus metru gara".

Savukārt Somijas valdība šobrīd steidzamības kārtā uzsākusi tūrisma vīzu izsniegšanas kārtības pārskatīšanu Krievijas iedzīvotājiem. "Krieviem vairs nav morālu tiesību pavadīt savas brīvdienas ārvalstīs, kā agrāk," paziņojis Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto, tādējādi reaģējot arī uz Ukrainas kritiku, ka Somija joprojām ir "tranzīta valsts" agresorvalsts iedzīvotāju iekļūšanai rietumvalstīs.

Tāpat populārs galamērķis Krievijas pamešanai, lai izvairītos no iespējamās mobilizācijas armijā, šobrīd ir vēl Gruzija, Kazahstāna un Armēnija, pie kuru robežpunktiem arī izveidojušās milzīgas automobiļu rindas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!