Par 1911. gada pasaulē visātrāko automobili neoficiāli atzītais "Fiat S76" devies savā pirmajā izbraucienā pēc vairāk nekā 100 gadu pārtraukuma. Šis oriģināli tikai divos eksemplāros izgatavotais itāliešu spēkrats piedzīvojis restaurāciju un tiek gatavos uznācienam prestižajā Gudvudas Ātruma festivālā Lielbritānijā.

Pēc 10 gadu ilgušās restaurācijas un motora svinīgās iedarbināšanas pērnā gada decembrī kārtējais unikālais brīdis ir iemūžināts video – par "Turinās briesmoni" ("Beast of Turin") dēvētais "Fiat S76" ar 28,5 litru četrcilindru motoru devies savas atdzimšanas pirmajā izmēģinājuma braucienā.

"Fiat S76" motors ir pasaulē vislielākais automobiļa spēka agregāts, kas tapis pirms Pirmā pasaules kara. Savam laikam šis motors bija ļoti moderns – augšvārstu gāzes sadales mehānisms un augšējā sadales vārpsta (OHC), pāris sveces uz vienu cilindru un četri vārsti uz cilindru. Tā jauda tiek lēsta aptuveni 300 zirgspēku apmērā. Interesanti, ka vilkme uz riteņiem tiek novadīta ar ķēdi.

Spēkrats tika radīts 1910. gadā un 1911. gadā ar šo automobili tika mēģināts uzstādīt braukšanas ātruma rekordu. "Fiat S76" sasniedza 216 km/h, bet ar to bija par maz jaunam oficiālajam rekordam. Tolaik pēc rekorda uzstādīšanas brauciena pilots atklājis: "Pirmajā un otrajā pārnesumā bija tīri labi, bet trešais prasīja visu manu sacīkšu braucēja pieredzi, savukārt ceturtais – simts vīru drosmi!"

Drīz pēc tam "Peugeot" radīja līdzīgas veiktspējas sacīkšu auto ar tikai piecu litru motoru, tāpēc "Fiat" milzīgā motora projektu tālāk vairs neattīstīja. Tādējādi šis 28,5 litru motors vēl šobaltdien ir vislielākais četrcilindru agregāts, kāds uzstādīts automobilī.

Pavisam tika izgatavoti divi "Fiat S76" automobiļi. Pirmais tika pārdots privātpersonai, un pēc Pirmā pasaules kara no tā tika izmantota tikai šasija, kurā tika uzstādīts modernāks un mazāks motors. Savukārt otrs eksemplārs palika "Fiat" īpašumā un arī tajā tika uzstādīts cits motors.

Kā norāda esošais īpašnieks, tad konkrētajam spēkratam ir pirmā eksemplāra šasija un otrā motors. Ņemot vērā, ka motors visu šo laiku stāvējis noliktavā Turīnā, maz ticams, ka kāds to ir darbinājis. Tomēr pilnīgi skaidrs – ne "Fiat S76" pilnajā komplektācijā.

Publicētais video ir fragments no filmas "Beast of Turin", kas klajā nāks vēlāk šī gada laikā un stāstīs par šī vairāk nekā 100 gadus vecā spēkrata atdzimšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!