Foto: Drive2.ru/users/olegac1/
Pirmais Padomju Savienībā izgatavotais motocikls pēc Otrā pasaules kara bija "KMZ K1B Kievljanjin" (КМЗ К1Б "Киевлянин"), kas tika ražots Ukrainā. Līdz mūsdienām darba kārtībā saglabājušies vien daži šī motocikla eksemplāri, un vienu no tiem parādījis ukraiņu blogeris "OelgAC1".

Šogad Kijevas motociklu rūpnīca (KMZ) svin 75 gadu jubileju, un tai par godu tika restaurēts pirmais tās ražotais motocikla modelis. 1949. gada "K1B" ir atjaunots ne tikai vizuāli, bet arī tehniski – ar to iespējams ne vien braukt, bet tas ir arī reģistrēts braukšanai mūsdienu koplietošanas satiksmē.

Lai arī pēc šodienas klasifikācijas "K1B" ir motocikla un velosipēda hibrīds, jo ar to pēc degvielas beigšanās vai nespēšanas iedarbināt var mīties kājām kā ar velosipēdu, tolaik tas tika reģistrēts kā pilnvērtīgs motocikls.

Šī motocikla restaurācija aizņēmusi deviņus mēnešus darba. Tas par 95 procentiem saglabāts oriģinālajā stāvoklī – tajā nav izmantota praktiski neviena mūsdienu komponente. Vājākais posms šī motocikla konstrukcijā ir sajūgs, pēc blogera vārdiem, sajūga diska virsma ir kā korķakoks.

"KMZ K1B Kievljanjin" tika ražots periodā no 1945. līdz 1951. gadam un būtībā ir vācu 1936. gada "Wanderer Sp1" modeļa kopija – to savulaik izmantoja ne tikai Vērmahts, bet arī privātais sektors.

Ražošanas pirmajos gados KMZ tika komplektēts ar 2,3 zirgspēkus jaudīgu vācu "Sachs" 98 kubikcentimetru motoru, kas tika sajūgts ar divu pārnesumu transmisiju. Savukārt vēlākos ražošanas gados "K1B" tika aprīkots jau ar ukraiņu pašu izstrādātu motoru.

Sešu gadu laikā KMZ izgatavoja aptuveni 30 tūkstošus "K1B" motociklu, no kuriem mūsdienās darba kārtībā publiski ir zināmi tikai kādi pieci eksemplāri.

Pēc šī modeļa ražošanas KMZ no Krievijas pārņēma jaudīgāka motocikla "Dnepr M-72" ar blakusvāģi ražošanu – šis modelis bija 1938. gada "BMW R71" kopija, ko PSRS ieguva Molotova un Ribentropa pakta ietvaros par materiāltehnisko sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!