Padomju laika automobiļi – tie ir retro spēkrati vai vienkārši grabažas? Cilvēkiem, kuri dzīvoja Padomju Savienībā, žigulis vai volga tiem bija pārticības etalons. Tomēr kā šos automobiļus vērtē rietumnieki, kuriem bija pieejams itin viss. Tieši tādēļ divi britu autožunālisti no "Carfection" ar vairāk nekā 700 tūkstoš abonentiem "YouTube" videoservisā ieradās Latvijā, lai izmēģinātu padomju spēkratus un saprastu, vai tā ir cienījama klasika.

Šim nolūkam tika izvēlēts "VAZ-2106" jeb sestais žigulis, kā arī "GAZ-24 Volga". Neaptverams pārsteigums abiem britiem bija, ka sesto žiguli jaunu varēja iegādāties vēl 2006. gadā, kaut arī oriģinālais spēkrats – "FIAT 124", uz kā bāzes tas tapis, 1967. gadā tika atzīts par Eiropas Gada auto.

Britu žurnālisti atzīst, ja žigulim līdzīgam automobilim būtu BMW vai "Alfa Romeo" emblēma, tas ar savu aizmugurējo riteņu piedziņu un rallija sacīkšu pieredzi būtu kulta automobilis visā Eiropā. Braucot ar žiguli, abi atzina, kas tas ļoti līdzinās klasiskam FIAT un tajā ir eiropiešu klasisko auto iezīmes.

Savukārt volgā britu autožurnālistus izbrīnīja fakts, ka tajā ir seši pelnutrauki. Ja volgu vērtētu pēc 60. gadu automobiļu standartiem, tas būtu cienījams auto. Tomēr "GAZ-24" ražošanā nonāca 70. gados, kad Eiropa jau bija iepazinusi BMW 3. sēriju u.c. cienījamus spēkratus, uz kuru fona "GAZ-24" ir vienkārši nožēlojams un morāli atpalicis lēta amerikāņu auto vājš pakaļdarinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!