Kādus bojājumus automobiļa motoram var nodarīt tajā iekļuvušais ūdens? To vēlējās noskaidrot LTV raidījums "Zebra", kas eksperimenta nolūkos izmantoja vecu "Opel Omega", kā motora ieplūdes trakts tika iebāzts spainī ar ūdeni. Pagājušonedēļ publicējām pašu dzinēja "nokaušanas" procesu, bet šonedēļ raidījums parādījis, kā bojātais motors izskatās no iekšpuses.

Divi litri ūdens vienā acumirklī ir pietiekami, lai motoram sabojātu virzuli, klaņus un, iespējams, arī kloķvārpsta, bet tās bojājumus tikai ar vizuālo apskati noteikt grūti.

Pēc servisa meistaru aplēsēm, piemēram, gadu vecam "Toyota Avensis" ar šādu defektu remontam vajadzētu motora bloka, virzuļu grupas un kloķvārpstas nomaiņu, kas izmaksātu divus līdz trīs tūkstošus eiro. Samērā veciem auto remonts neatmaksājas, tāpēc bojātais motors jāaizstāj ar citu lietotu, bet vēl strādājošu.

Līdzīgus bojājumus motoram var nodarīt arī tajā esošā eļļa, ja automobilis ir bijis apgāzies uz jumta. Ja ziemā sanāk iebraukt grāvī "ar riteņiem gaisā", tad motoram pirms iedarbināšanas jāizskrūvē sveces vai sprauslas, lai pārliecinātos, ka degkameras nav pilnas ar eļļu. Tikai pēc tam drīkst dzinēju darbināt.

Ar šo "Zebra" eksperimentu tika imitēts hidrotrieciens. Hidrotrieciens ir negadījums, kas notiek, automašīnai iebraucot peļķē vai atrodoties kustībā pa applūdušu brauktuvi, kā rezultātā ūdens iekļūst motora telpā un rada bojājumus motoram un citiem elektriskajiem mezgliem vai agregātiem. Vislielākais kaitējums rodas, ja ūdens samērā lielā daudzumā nonāk pašā motorā.

"Zebras" ekspirmenta 1. daļas video:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!