Somijā uzstādīts jauns pasaules Ginesa rekords automobiļa stumšanas ātrumā jūdzes distance. Vietējais IT specialists Jussi Kallioniemi un viņa 2,1 tonnas smagajam "Saab" apvidniekam izdevies jūdzi (1609,34 metrus) pārvarēt 13 minūtēs un 26 sekundēs, kas iepriekšējo rekordu pārspēj par aptuveni divām minūtēm. Turklāt stumšanas maksimālais ātrums sasniedzis 10,4 km/h.

Rekorda uzstādīšanai 47 gadus vecais Kallioniemi izvēlējās savu personīgo automobili – 2006. gada izlaiduma "Saab 9-7X". Līdzšinējais rekords automobiļa stumšanā bija nepārspēts 11 gadus – to bija uzstādījis horvāts Mario Mlinariču, kurš 1,9 tonnas smagu automobili jūdzes distancē stūma 15 minūtes un 21 sekundi.

Kallioniemi automobiļa stumšanas procesu atzīst par sarežģītu uzdevumu, kas sastāv no vairākiem faktoriem. Pēc viņa vārdiem, iekļūt Ginesa rekordu grāmatā viņam ļāvis nevis vienkārši brutāls spēks, bet gan regulāri treniņi enerģijas pareizā pielietošanā.

Kā norāda jaunais rekordists, tad būtisku uzlabojumu šajā disciplīnā var uzlabot tikai divos veidos – vai nu palielināt paša spēku, vai samazināt automobiļa pretestību. Rekorda uzstādīšanai automobilis tika aprīkots ar "Nokian Hakkapeliitta R3 SUV" ziemas riepām, kurām ir zema rites pretestība, kas ievērojami atvieglojis automobiļa stumšanu.

Rekorda uzstādīšanas laikā speciālisti sekoja līdzi Kallioniemi fizioloģiskajiem parametriem ar "gudrajā" kostīmā "Myontec Oy" iebūvētajiem sensoriem. Kā liecina iegūtie dati, rekordista muskuļi netika noslogoti vairāk par 40 procentiem un viņa pulss bijis 164 sitienu minūtē. Interesanti, ka pirms tam Kallioniemi bijušas problēmas ar muguru, bet pārspēt rekordu automobiļa stumšanā viņš nolēmis rehabilitācijas kursa laikā pagājušajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!