Lai uzkrātu pieredzi jebkurā dzīves jomā, ir vajadzīgs laiks. Un, runājot par elektroautomobiļiem,– lai arī pazīstam tos jau salīdzinoši ilgi, vēl joprojām esam ceļa sākumā. Ir daudz jautājumu, uz kuriem vēl nespējam pa īstam atbildēt, jo atbildes uz tiem vēl neesam piedzīvojuši "uz savas ādas". Vai aukstā laikā akumulators iztukšojas ātrāk, vai šo auto konstrukcija ir gana izturīga, un tā tālāk. Šajā reizē "Tavs Auto TV" mēģina noskaidrot, kā elektriskais "Porsche Taycan" uzvedas uz slidenas ceļa virsmas.

Raidījuma ceļabiedrs un eksperts šajā piedzīvojumā ir Brīvkalnu auto trases saimnieks Jānis Štrauss – vīrs ar milzīgu autobraucēja pieredzi, kurš savas dzīves laikā ir paguvis izaudzināt dēlu Arti, kurš kļuvis par Latvijas rallija čempionu, un daudzus gadus strādājis kā drošas braukšanas instruktors "Auto akadēmijā" un rallija skolā "Kurzeme".

Interesants fakts, ka mūsdienās liela daļa elektroautomobiļu ir klasiskās piedziņas. Lai vienkāršotu to konstrukciju, auto motors ir novietots uz aizmugurējās ass, savukārt akumulatoru bloks noslēpts zem auto grīdas –, un, pateicoties šādai arhitektūrai, elektroauto ir ļoti labi izsvarots pa riteņu asīm.

Arī "Taycan" nav izņēmums: bāzes modifikācijā tas ir aizmugurējās piedziņas, bet tik un tā tas ir gana "ass" auto – 408 zirgspēki uz vienu riteņu asi. Savukārt "overboost" režīmā – 5,4 sekundes līdz 100 km/h. Un vēl – šis ir četrvietīgs auto, tā kā par piedzīvojumiem trasē nebūs jāstāsta: varēsiet sānslīdes baudīt kopā ar draugiem.

Runājot par ziemu un akumulatoriem, tā ir taisnība, ka šādos laika apstākļos ar vienu uzlādi veicamais attālums samazināsies. Ja brauksiet tā, kā redzams raidījuma kadros, sniedzamība samazināsies vēl izteiktāk.

Pateicoties "Taycan" konstrukcijā izmantotajai 800 voltu arhitektūrai, tā akumulators spēj nodrošināt lādēšanas jaudu līdz 270 KW, un tas nozīmē – ja ir pieeja jaudīgam lādētājam, 100 km nobraukumam nepieciešamo enerģiju "Taycan" var "iepūst" nieka piecās minūtēs, un ceļš var turpināties. Ideālos apstākļos ar vienu uzlādi "Taycan" spēj ar pilnu akumulatoru veikt ap 450km.

Raidījuma vadītājs atzīst, ka "Porsche" gēns te ir saglabājies pilnībā: varbūt nedaudz pietrūkst ātrumkloķa, ko paraustīt, un klusums salonā rada mulsumu. Taču paātrinājums, vadāmība un bremzes ir "Porsche" vārda cienīgā līmenī.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!