Zviedrijas izdevums "Teknikens Värld" visus izmēģinājuma braucieniem saņemtos jaunos auto modeļus pakļauj tā saucamajam aļņa testam, kurā strauji jāapbrauc šķērslis. Ik pa laikam šī izdevuma žurnālisti nāk klajā ar paziņojumu, ka kāds no jaunajiem spēkratiem šajā testā uzvedas neadekvāti vai pat bīstami. Šoreiz šādu atzinumu saņēmis arī "Porsche Macan" apvidnieks.

"Teknikens Värld" žurnālisti norāda, ka "Porsche 911" sportiskais automobilis aļņa testu paveicis perfekti, kamēr šīs markas mazākais apvidnieks "Macan" izrādījies "ļoti slikts, gandrīz katastrofāls".

Zviedri norāda, ka šī paša segmenta apvidnieki, piemēram, "BMW X4" un "Range Rover Evoque" šo testu izpilda daudz veiksmīgāk – ar labāk kontrolējamu vadāmību un attiecīgi augstāku drošības līmeni.

Kas tad notika "Porsche Macan" gadījumā? Zviedru žurnālisti norāda, ka izmēģinātajai "Porsche Macan S Diesel" modifikācijai manevra laikā nobloķējās kreisā priekšējā riteņa bremzes, kas esot dīvaini.

"Teknikens Värld" aļņa testu veic 70 km/h ātrumā, strauji pa kreiso pusi apbraucot iedomātu šķērsli, kas atzīmēts ar konusiņiem. Tā vietā, lai automobili pagrieztu pa kreisi un pēc tam atpakaļ pa labi, "Porsche Macan" manevra laikā bloķēto bremžu dēļ turpināja slīdēt taisni.

Kā uzsver zviedru žurnālisti, no drošības viedokļa tas ir bīstami, jo lielceļa gadījumā tas nozīmētu pārāk ilgu uzturēšanos pretējā braukšanas joslā.

Kompānija "Porsche" zviedriem sniegusi oficiālu atbildi, norādot, ka video redzamā bremžu bloķēšanās ir ieprogrammētā ar nolūku, lai tamlīdzīgos manevros pasargātu automobili no apgāšanās uz jumta. Elektroniskā sistēma, kas par to ir atbildīga, ir ar nosaukumu "Active Rollover Prevention" (ARP) un ir aktīva visu laiku neatkarīgi no tā, vai "Porsche Stability Management" (PSM) sistēma ir ieslēgta vai izslēgta.

Tāpat "Porsche" uzsver, ka video redzamais zviedru izmēģinājums ir ārkārtīgi prasīgs pret tehniku, tāpēc šādu "Macan" uzvedību neuzskata par kritisku, jo manevru beigu beigās izdevās pabeigt iecerētajā trajektorijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!