Foto: Shutterstock
Autovadītājiem trūkst izpratnes par Bonus-malus sistēmu un tās darbību – vien aptuveni trešdaļa autovadītāju zina savu Bonus-malus (BM) klasi, liecina "Gjensidige Latvija" veiktā aptauja.

Arī klientu apkalpošanas procesā novērojama tendence, ka autovadītājiem nav skaidrs pricips, kā avārijas vainīgais ietekmē auto īpašnieka BM un kādi ir Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) kritēriji par tā samazināšanu, skaidro "Gjensidige Latvija" transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs Dāvids Lēvalds.

Bonus-malus sistēma Latvijā darbojas kopš 2006. gada un tā palīdz piešķirt objektīvu riska novērtējumu katram auto īpašniekam individuāli un noteikt klientam atbilstošu OCTA prēmiju. Sistēma darbojas pēc atlaides-piemaksas principa un tās būtība ir vienkārša – jo augstākā bonus-malus (BM) klase ir auto īpašniekam, jo OCTA polises cena var būt lētāka.

"Klientam pirmo reizi slēdzot apdrošināšanas līgumu konkrētā BM transportlīdzekļu grupā, tiek piešķirta 6. BM klase – klase bez noteikta riska. Kopumā ir 17 BM klases – 1. līdz 5. klases auto īpašniekam par OCTA polisi nāksies maksāt dārgāk, savukārt, 6. līdz 17. klasei OCTA polise būs lētāka," skaidro Lēvalds.

Auto īpašniekiem BM klase tiek pārrēķināta ik gadu – 15. septembrī un to veic LTAB. Jāņem vērā arī tas, ka BM klases izmaiņas ietekmē nevis auto vadītāju, bet auto īpašnieku, tādēļ īpašniekam ir nopietni jāizvērtē, kam viņš ļauj vadīt savu auto.

"Ja BM klasei ir iespējams pieaugt reizi gadā, tad tās samazinājums ir iespējams biežāk – aptuveni 30% par katru izraisīto avāriju. Jāņem vērā, ka BM klases kritums neietekmē cietušo auto īpašniekus, tikai to auto īpašniekus, kuru transportlīdzekļi ir pilnībā vai daļēji vainīgi sadursmē, kā arī BM klasi neietekmē, piemēram, sadursme ar meža zvēru – BM klase krītas tikai situācijā, kad apdrošinātājam ir jāizmaksā kompensācija," atzīmē apdrošinātāja pārstāvis.

Tāpat BM kritumu ietekmē izraisīto avāriju skaits laika periodā – jo vairāk negadījumu, jo lielāks kritums. BM klases aprēķinu neietekmē sakrātie soda punkti, policijas brīdinājumi un sodi par CSN pārkāpumiem.

Auto īpašnieks savu BM klasi var uzzināt, slēdzot apdrošināšanas līgumu apdrošināšanas sabiedrībā, vai arī LTAB mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!