Foto: DELFI Aculiecinieks

Pērn notikušos ceļu satiksmes negadījumos (CSNg), kas izraisīti ar neapdrošinātu auto, visbiežāk izraisa 26 – 35 gadus veci autovadītāji, kas pārvietojas ar 16 – 20 gadus vecu spēkratu, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistika.

Savukārt 2018. gadā visbiežāk ar neapdrošinātu transportlīdzekli CSNg izraisīja tieši gados jauni autovadītāji. "Atšķirībā no 2018. gada palielinājies neapdrošinātā transportlīdzekļa vidējais vecums, ar kuru izraisīts negadījums. Ja aizpērn proporcionāli visbiežāk tie bija 10 – 15 gadus veci spēkrati, tad pērn – 16 līdz 20 gadus veci transportlīdzekļi," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Apkopotajā statistikā par neapdrošināto transportlīdzekļu izraisītajiem CSNg 2019. gadā gadā redzams, ka nedaudz vairāk kā 20% izraisījuši 26 – 35 gadus jauni autovadītāji. Vismazāk CSNg ar neapdrošinātu spēkratu izraisījuši 56 – 65 gadus veci autovadītāji (13%).

Transportlīdzekļu vecuma kategorijā, ar kuriem visbiežāk izraisīti CSNg bez derīgas OCTA, lielākā riska grupa ir 16 – 20 gadus veci transportlīdzekļi, ar ko izraisīti gandrīz trešdaļa negadījumu (32,8%), kā arī 10 – 15 gadus veci auto (28,70%). Ar gados jauniem (līdz pieci gadi) spēkratiem bez derīgas OCTA izraisīti vien 4,62% CSNg.

Savukārt neapdrošināto transportlīdzekļu marku vidū, dominē "Audi", VW un BMW. Svarīgi atzīmēt, ka šo marku automašīnas Latvijā ir arī visvairāk reģistrētas, tādēļ ar tām izraisīto CSNg īpatsvars proporcionāli ir vislielākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!