Foto: Publicitātes foto

Lai zviedru autoražotājs "Volvo" spētu realizēt savu plānu "Vision 2020", kas paredz nulli bojāgājušo ceļu satiksmes negadījumos, kompānija nolēmusi saviem jaunajiem modeļiem maksimālo braukšanas ātrumu elektroniski ierobežot pie 180 km/h atzīmes.

"Volvo" plāno izstrādāt vēl arī "inteliģento" braukšanas ātruma ierobežotāju, kas ņem vērā arī automobiļa atrašanās vietu pēc GPS koordinātēm.

Šobrīd Eiropā un citviet pasaulē jaudīgiem jauniem automobiļiem maksimālo braukšanas ātrumu elektroniski ierobežo pie 250 km/h atzīmes. Savukārt īpaši sportiskiem spēkratiem nereti maksimālā braukšanas ātruma ierobežotāja nav vispār.

Par savu plānu radīt 100% drošus automobiļus "Volvo" paziņoja vēl 2012. gadā. Zviedri uzskata, ka jaunās drošības tehnoloģijas ļaus no 2020. gada sasniegt tādu attīstības līmeni, ka "Volvo" automobilī neviens cilvēks bojā neies. Tomēr šī mērķa sasniegšanai var patraucēt viens būtisks faktors – atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana.

Neskaitot absolūtā maksimālā braukšanas ātruma ierobežojumu pie 180 km/h atzīmes, "Volvo" plāno arī ierobežot braukšanas ātrumu, ņemot vērā automobiļa atrašanās vietu. Šāda sistēma perspektīvā ļautu automātiski samazināt braukšanas ātrumu, ja tobrīd autovadītājs brauc, piemēram, gar skolu vai slimnīcu.

Atgādinām, ka 2018. gada pavasarī britu pētnieciskais institūts "Tatcham Research" par visdrošāko automobili Lielbritānijā nosauca "Volvo XC90" – kopš tā nonākšanas tirdzniecībā 2002. gadā ceļu satiksmes negadījumos ar šo modeli neviens cilvēks nav gājis bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!