Gan jau katrs autobraucējs kādreiz ir redzējis, kā pār ceļu no meža pārskrien dzīvnieks. Bet ko darīt, ja tas notiek tādā attālumā, kad sadursme praktiski nav izbēgama, to skaidro LNT raidījums "Zebra".

"Latvijā visi savvaļā sastopamie dzīvnieki ir aktīvi diennakts tumšajā laikā. Protams, tas arī ir tas bīstamais laiks, kad autobraucējiem jābūt daudz uzmanīgākiem. Mijkrēslies, šajā vasarā tas būtu no pulksten astoņiem vai deviņiem vakarā, ir visbīstamākais laiks," skaidro Jānis Kļaviņš, pieredzējis mednieks.

Īpaši uzmanīgiem jābūt vietās, kur no lauka sākas mežs, jo dzīvnieki labprātāk ceļu šķērso tieši no meža, nevis plika lauka. Tāpat bīstamība ir ziemā, kad ceļus kaisa ar sāli – meža dzīvnieki tad var nākt un vienkārši laizīt asfaltu, ja mednieki nav parūpējušies par sāls rezervēm barošanas vietās.

Izvairoties no mazākām nepatikšanām, var iekulties daudz lielākās – pamanot priekšā ko kustīgu, autovadītājs instinktīvi mēģinās no tā izvairīties un apbraukt. Tomēr droša rīcība šādā situācijā ir tieši nemainīt braukšanas virzienu un strauji bremzēt, norāda "Zebra" vadītājs Pauls Timrots.

Ja dzīvnieku notriec, tad ir jāzvana policijai, kura fiksēs notikušo un arī parūpēsies, lai notriektais dzīvnieks tiktu novākts no ceļa. Autobraucējs notriekto dzīvnieku nedrīkst kā "kompensāciju" ņemt sev līdzi, par to draud sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!