Foto: Ksenukai.lv

Lai gan varētu šķist, ka neliela piemājas zāliena kopšana un pļaušana sagādā krietni mazāk pūles, kā plašas teritorijas zāliena uzturēšana, tomēr arī nelielu zālienu uzturēšana prasa laiku un iemaņas.

Ja plašākās teritorijās ērti un ātri pļaušanas darbus iespējams veikt ar dārza traktoru, tad nelieliem pagalmiem ērtāka izvēle ir kompakta ierīce, tā kā pļaušanas darbus nereti apgrūtina puķu dobes, apstādījumi, dārza mēbeles vai dekoratīvie celiņi. Turklāt, ja tavā gaumē ir perfekti kopts piemājas zāliens, jārēķinās ar regulāriem pļaušanas darbiem, kas prasa gan laiku, gan fiziskas pūles.

Šajā rakstā apskatīsim dažāda tipa zāles pļāvēju modeļus, kas ideāli piemēroti nelielu piepilsētas māju zālienu uzturēšanai. Ja meklē kompaktu, vienlaikus jaudīgu zāles pļāvēju – turpini lasīt!

Kas jāņem vērā, iegādājoties jaunu zāles pļāvēju?

Skaists, kopts pagalms priecē ne tikai mājas saimniekus, bet arī ciemiņus un nejaušus garāmgājējus. Taču, lai pagalms zaļotu un dārzs priecētu, nepieciešams iegādāties kvalitatīvus dārza instrumentus un dārza tehniku, kas atveiglos dārza darbus un ļaus ietaupīt laiku. Dārza tehnika un dārza instrumenti mūsdienās pieejami ļoti plašā klāstā, tāpēc pat visprasīgākajam dārzniekam nebūs grūtības atrast visu nepieciešamo savas dārza oāzes ierīkošanai un uzturēšanai.

Taču pirms dārza instrumentu un dārza tehnikas iegādes, svarīgi izvērtēt gan instrumentu kvalitāti un izturību, gan tehnikas jaudu un papildu funkcijas. Arī iegādājoties zāles pļāvēju, svarīgi ņemt vērā vairākus svarīgus faktoru.

  • Pagalma izmērs: zāles pļāvēja jauda, pļaušanas platums un vadība, primāri, jāpielāgo pagalma izmēram. Turklāt svarīgi atcerēties, ka lielāka dārza tehnika ne vienmēr ir praktiskākā izvēle. Nelieliem pagalmiem, tieši otrādi, pieejami kompakti, viegli pārnēsājami un ērti uzglabājami zāles pļāvēji, kas ne tikai neaizņems pārāk daudz vietas garāžā vai šķūnī, bet būs ērti manevrējami un viegli vadāmi. Savukārt plašām teritorijām ērtāka izvēle būs dārza traktori ar papildu aprīkojumu arī citu dārza darbu veikšanai, piemēram, lapu un zaru savākšanai, mulčēšanai, sniega tīrīšanai ziemā.  

  • Zālāja tips: zāles pļāvēja modeli vēlams pielāgot arī zālāja tipam, piemēram, ilgstoši koptam, mīkstam zālienam var iegādāties mazāk jaudīgu ierīci ar mazāku asmeņu skaitu, savukārt biezam zālienam jāizvēlas jaudīgs zāles pļāvējs ar vairākiem asmeņiem un iespēju pielāgot pļaušanas augstuma pozīciju. Ja pagalmā ir daudz nezāļu, praktiskāka izvēle būs zāles pļāvējs ar mulčēšanas funkciju. 

  • Funkcijas: liela daļa zāles pļāvēji aprīkoti ar dažādām funkcijām, tostarp pļaušanas augstuma un zāles izmešanas pozīcijas pielāgošanu, mulčēšanas funkciju, pašgājēja piedziņu, zāles savākšanas tvertni un citām. Šīs funkcijas atvieglo pļaušanas darbus, taču jo plašāks funkciju klāsts, jo augstāka ir zāles pļāvēja cena, tāpēc iepriekš jāpārdomā arī funkciju lietderība. 

  • Kvalitāte un rezerves detaļu pieejamība: jebkura dārza tehnika, kas tiek regulāri lietota, ar laiku nolietojas. Tāpēc dārza instrumentiem un tehnikai sezonas beigās jāveic rūpīga apkope un tie jāuzglabā sausā telpā. Taču izvēloties kvalitatīvu tehniku un instrumentus, ierīces mūžs būs krietni ilgāks. Turklāt, ja ražotājs piedāvā arī rezerves detaļas, ierīces bojājumu gadījumā nebūs uzreiz jādomā par jaunas ierīces iegādi – atliks vien nomainīt bojāto detaļu. 

  • Zāles pļāvēja vadība: tie, kam dārza darbi un zāliena pļaušana ir hobijs un liekas pūles nesagādā, var izvēlēties kādu no klasiskajiem zāles pļāvēju modeļiem. Taču, ja ikdienā ir vēlme uzturēt skaistu, koptu mauriņu, taču dārza darbiem neatliek gana daudz laika, ērta un mūsdienīga izvēle ir zāles pļāvēji roboti. Zāles pļāvēju robotu iespējams vadīt attālināti, izmantojot lietotni viedierīcē, un tas zāles pļaušanas darbus paveiks automātiski. Šāda tipa zāles pļāvējs ļauj izveidot perfekti koptu zālāju, nodrošina daudz klusāku darbību, atkarībā no modeļa, tuvojoties ierīces izlaidei – pats atgriežas uzlādes stacijā, un precīzi apbrauc šķēršļus, pateicoties ierīces sensoriem.

Ja zāliena pļaušanai un kopšanai vēlies iegādāties zāles pļāvēju robotu, un vēlies veikt pārdomātu izvēli, atsauksmes un praktiskus padomus, par to kā izvēlēties piemērotāko zāles pļāvēja robota modeli, lasi šeit!

3 kompakti zāles pļāvēji nelieliem pagalmiem

1. Elektriskais zāles pļāvējs "Grunder A01-007D", 1600 W

Foto: Ksenukai.lv
  • Stumjamais, elektriskais zāles pļāvējs, kas ideāli piemērots nelielu pagalmu zālienu pļaušanai.

  • Kompakts modelis, kas nodrošina 38 cm pļaušanas platumu, tāpēc būs ērti manevrējams arī pagalmos ar apstādījumiem, dobēm un dārza mēbelēm.

  • Neskatoties uz kompakto izmēru, izcilu veiktspēju nodrošina 1600 W elektromotors.

  • Modelim iespējams iestatīt 5 zāliena pļaušanas augstuma pozīcijas, sākot no 30 līdz 75 mm.

  • Aprīkots ar 42 litru ietilpības auduma zāles savākšanas maisu ar rokturi.

  • Kompaktais izmērs un 11,5 kg ierīces svars atvieglo pļaušanas darbus, ierīces pārvadāšanu un uzglabāšanu.

2. Akumulatora zāles pļāvējs "Grunder SF8A111J-W", 33 cm

Foto: Ksenukai.lv
  • Izcili kompakts, ar 4 Ah litiju jonu akumulatoru aprīkots akumulatora zāles pļāvējs.

  • Modeļa komplektācijā iekļauts viens akumulators un lādētājs.

  • Pilnai akumulatora uzlādei nepieciešamas vien 120 minūtes.

  • 33 cm pļaušanas platums un kompaktais ierīces izmērs nodrošina ērtu vadību un manevrēšanu.

  • Modelis aprīkots ar ērti lietojamu 30 litru auduma zāles savākšanas maisu.

  • Zāles pļāvējam iespējams pielāgot 5 pļaušanas augstuma pozīcijas, no 25 līdz 75 mm.

  • Aprīkots ar integrēto zāles pļāvēja ķemmi, kas zālienam piešķirs vēl koptāku izskatu.

  • Vajadzības gadījumā iespējams pielāgot arī zāles izmešanu aizmugurē un mulčēšanas funkciju.

  • Drošu ierīces lietošanu nodrošina drošības poga un atslēga, kas aizsargā no nejaušas ierīces ieslēgšanas.

3. Zāles pļāvējs – robots "Gardena Sileno Minimo 250 15201-35", 250 m²

Foto: Ksenukai.lv
  • Zāles pļāvējs robots, kas nodrošina izcilu darbību jebkuros laikapstākļos.

  • Ierīces attālinātu vadību viedierīcē, līdz pat 10 m attālumam, nodrošina "GARDENA Bluetooth App" lietotne.

  • Nodrošina klusu darbību, sasniedzot vien 57db A trokšņu līmeni.

  • Ļoti kompakts modelis, kas nodrošina 16 cm pļaušanas platību, pļaušanas darbus paveic izcili precīzi.

  • Zāles pļāvējam iespējams pielāgot 3 pļaušanas augstuma pozīcijas, no 20 līdz 45 mm.

  • Modelis aprīkots ar sala sensoru, kas nosaka, kad gaisa temperatūra tuvojas 0 °C, sadursmes sensoriem, kas automātiski nosaka un apbrauc dobes, dārza mēbeles un apstādījumus, pacēlāja sensoru drošībai, kas nekavējoties apstādina pļaušanas asmeņus, tiklīdz aparāts tiek pacelts un sasvēruma sensoru, kas ierīces darbību pielāgo arī pagalmos ar reljefu – līdz pat 25 % slīpumā.

  • Pilnai akumulatora uzlādei nepieciešamais laiks – 75 minūtes. Pēc pilnas akumulatora uzlādes nodrošina 70 minūšu nepārtrauktu darbību.

Esi gatavs dārza darbiem, kopā ar "Ksenukai.lv"!

Dārza instrumenti, dārza tehnika un zāles pļāvēji, par vienmēr izcilām cenām "Ksenukai.lv"! Turklāt kļūstot par "SMART NET" kluba biedru, izvēlētās preces iegādājies pat ar vairāk kā 45% atlaidi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!