Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Algas aploksnēs varētu būt saņēmuši ne vien partijas "Vienotības" biroja darbinieki, bet arī partijai pietuvinātas personas citos amatos, tostarp premjera birojā, trešdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" apgalvoja bijušais partijas biedrs un ilggadējais "Vienotības" biroja vadītājs Normunds Orleāns.

LTV vēsta, ka šīs personas sniegušas liecības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), izskanējušo informāciju noliedzot.

Orleāns raidījumam sacīja, ka partijas biedru iekšējā slengā aploksnes ar skaidro naudu esot sauktas par "sūtījumiem", kurus savukārt esot sagatavojis toreizējais partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars, bet darbinieki organizējuši to nogādi adresātiem.

Viņš KNAB ziņojis par ilgstošu aplokšņu algu maksāšanu Ministru prezidenta birojā. Tas esot noticis 2021. un 2022.gadā, tomēr konkrētus aplokšņu saņēmējus Orleāns nenosauca.

LTV rīcībā esošā partijas sarakste liecina, ka par iespēju saņemt sūtījumu interesējās arī toreizējā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) padomniece Ieva Zīberga, kura patlaban ir pašreizējās premjeres Evikas Siliņas (JV) biroja vadītāja. Raidījumam Zīberga to noliedza, kā arī šādu "sūtījumu" eksistenci noliedza arī toreizējais ģenerālsekretārs Kampars.

LETA jau ziņoja, iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" marta sākumā vēstīja, ka Orleāns vērsies tiesībsargājošajās iestādēs, apgalvojot, ka politiskais spēks viņam un vēl vismaz desmit biroja darbiniekiem maksājis tā sauktās aplokšņu algas.

Orleāns apgalvoja, ka algu maksāšana aploksnē sākusies ap 2017. gadu, kad partijai radušās finansiālas grūtības. Saņemot pirmās aplokšņu algas, Orleāns iebildis, taču viņam solīts, ka, partijas finansiālajai situācijai uzlabojoties, tikšot atsākta oficiāla algu maksāšana, kā arī nomaksāti visi nodokļi par iepriekšējo periodu.

Politiķis raidījumam stāstīja, ka papildu oficiālajai algai viņš aploksnē saņēmis 650 eiro. Līdzīgas aploksnes politiķis esot redzējis arī uz citu kolēģu galdiem.

Nesagaidījis solīto nodokļu samaksu, Orleāns esot vērsies gan partijas valdē, gan individuāli pie vadošiem partijas politiķiem, tajā skaitā toreizējā Ministru prezidenta Kariņa un pašreizējās premjeres Siliņas, taču nekādi rezultāti neesot sekojuši.

Saistībā ar aplokšņu algu maksāšanu Orleāns vērsies KNAB, Valsts ieņēmumu dienestā, Valsts darba inspekcijā un Ģenerālprokuratūrā, kā arī Datu valsts inspekcijā par iespējamiem pārkāpumiem personas datu glabāšanā.

Savukārt partijas "Vienotības" izplatītajā paziņojumā 12.martā norādīts, ka Orleāna pārmetumi par aplokšņu algu maksāšanu "ir izdomāti ar mērķi nomelnot partiju "Vienotība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!