Foto: Shutterstock kolāža
Lēto un daudzveidīgi pagatavojamo siļķi lielākoties ēd visi – arī tie, kuri apgalvo, ka zivis neēdot. Visbiežāk siļķi baudām ar vārītiem kartupeļiem un krējumotu biezpienu, bet tā lieliski iederas arī dažādos salātos – ar bietēm, āboliem, burkāniem un ko tik vēl ne. Lūk, 17 idejas dūšu piesienošiem siļķu salātiņiem.

Īsta žanra klasika ir siļķe "kažokā" jeb vienkārši "šuba"*, kā to dēvē šo salātu dzimtenē Krievijā. Pēc savas būtības tas ir vienkāršs vārītu dārzeņu un siļķes kārtojums, bet tas laika gaitā ir iemantojos tādu popularitāti, ka pavārgrāmatās un internetā ir atrodamas neskaitāmi daudzas "šubas" versijas.

Ebreju virtuvē iecienīts siļķes gatavošanas veids ir foršmaks, ko gatavo, zivs filejas sīki sakapājot vai samaļot ar sīpoliem, āboliem un olām. Sātīgo miksli var šķīt iekšā ar dakšu vai ziest uz maizes šķēlēm.

  • Mums ir padoms, kā zibenīgi atbrīvot siļķi no asakām, pārvēršot šo piņķerīgo nodarbi par tīrāko izklaidi. Lūk, video.


Visiem zināms, kā gatavojams rasols ar desu vai vārītu gaļu, bet, izrādās, rasolu var gatavot arī ar siļķi. Iespējams, lielākajai daļai šī salātu versija šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935. gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm". Lai spriestu, jānogaršo!

Letiņu iecienītā siļķīte iederēsies arī vinegretā un pupiņu salātos. Lūk, 17 siļķu salātu receptes no "Tasty" apcirkņiem.

Lai labi garšo!

Siļķes un mazsālīta laša kārtojums ar bietēm un kausēto sieru

Foto: Privātais arhīvs

Kad "siļķe kažokā" apnikusi, laiks izmēģināt ko jaunu – gardo mazsālītā laša un siļķes kārtojumu ar bietēm un kausēto sieru. Recepti svētku galdam iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Īstā 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci

Foto: Shutterstock

Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar siļķi, āboliem un sinepju mērci

Pupiņu salāti ar siļķi, āboliem un marinētiem gurķiem.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar burkāniem

Ātri pagatavojama "Siļķe kažokā" ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām

Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar āboliem

"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock
'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Pupiņu - siļķes un puravu salāti

Ļoti vienkārši pagatavojami pupiņu - siļķes un puravu salāti.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' Trīnes gaumē

Visu iecienītā "Siļķe kažokā" mūsu lasītājas Trīnes gaumē.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar olu un siļķi

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Lasīt vairāk

Foršmaks

Foto: Shutterstock
Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock
Iecienītie salāti - "Siļķe kažokā".

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar biezpienu un siļķi

Ātri un garšīgi, arī darbā pagatavojami - biezpiena - siļķes salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!