Foto: Shutterstock
4.jūlijā Itālijas vēstniecībā Berlīnē notika iepazīstināšana ar Itālijas, Latvijas un Luksemburgas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē trio 18 mēnešu programmu, informēja Ārlietu ministrija.

Ar svarīgākajiem trio programmas darbības virzieniem un detalizētu Itālijas prezidentūras darba programmu klātesošo Vācijas iestāžu un organizāciju, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvjus iepazīstināja Itālijas Republikas vēstnieks Elio Mencione.

Viņš norādīja, ka tautsaimniecības izaugsme, nodarbinātība, stratēģija "Eiropa 2020", ES iekšējais tirgus, Ekonomiskā un monetārā savienība, enerģētika, klimata politika, drošības un tiesiskuma telpa, ārējā tirdzniecība, Eiropas kaimiņpolitika, paplašināšanās, attīstības politika laikposmam pēc 2015. gada, ES loma pasaulē ir trio programmas kopīgie darbības virzieni.

Itālijas prezidentūras vadmotīvs ir dalībvalstu vienprātības panākšana, lai radītu pilsoņiem tuvāku, spēcīgāku un izlēmīgāku ES. Itālija savas prezidentūras ietvaros koncentrēsies uz izaugsmes un nodarbinātības veicināšanu, jo sevišķi jauniešu nodarbinātību.

Tā vadīs dalībvalstu diskusijas par jauno klimata un enerģētikas politikas ietvaru. Pievērsīsies reformu procesam Rietumbalkānos, ārējās tirdzniecības, kā ari ārvalstu investīciju veicināšanai, drošības izaicinājumiem Eiropas dienvidu kaimiņu reģionos un cilvēktiesību aizsardzībai. Uzmanības lokā būs drošības un tiesiskuma telpas iedzīvināšana, jo sevišķi patvēruma tiesību jomā.
Latvijas vēstniece Elita Kuzma akcentēja trio prezidentūras priekšrocības un Latvijas gatavību uzņemties šo atbildību.

Izvērstāk vēstniece pievērsās digitālo priekšrocību izmantošanai kā iekšējā tirgus izveides pabeigšanas un ES izaugsmes priekšnoteikumam, kā arī enerģētikas drošības jautājumu aktualizēšanai ES. Esot ES austrumu robeža, Latvija trio ietvaros īpaši pievērsīsies demokrātisko reformu veicināšanas procesam Austrumu partnerības valstīs. Latvija aicinās veidot Austrumu partnerības politiku, kas būtu vairāk pielāgota katras valsts situācijai. Tāpat Latvijai būtisks jautājums būs ES-Centrālāzijas stratēģijas aktualizēšana.

Luksemburgas Lielhercogistes vēstnieks Žoržs Santērs uzsvēra cik nozīmīga ir ES tuvināšana tās pilsoņiem. Iekšējā tirgus izveides pabeigšana, konkurētspējas celšana, būtiska ir arī datu aizsardzības un tiesiskuma stiprināšana. Konsulārās sadarbības, ilgstspējīgas klimata un enerģētikas politikas attīstība. Tāpat Luksemburga savas prezidentūras laikā īpašu uzmanību pievērsīs attīstības sadarbības politikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!