Foto: EPA/LETA

ASV izlūkdienesti ir secinājuši, ka pret ASV notiek plaša kiberspiegošanas kampaņa, kas apdraud šīs valsts konkurētspēju, ziņo laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz vārdos nenosauktām amatpersonām.

Šāds secinājums ir izteikts Nacionālajā izlūkošanas vērtējumā - slepenā ziņojumā, kas atspoguļo ASV izlūkdienestu vienprātīgu viedokli.

Šajā ziņojumā Ķīna ir raksturota kā valsts, kas visagresīvāk cenšas ielauzties ASV uzņēmumu un iestāžu datorsistēmās, lai iegūtu pieeju datiem, kas var tikt izmantoti ekonomiska labuma gūšanai. Kiberspiegošanu ekonomiska labuma gūšanai veic arī Krievija, Izraēla un Francija.

Ziņojumā kā visbiežākie kiberuzbrukumu mērķi ir minēti uzņēmumi enerģētikas, finanšu, informācijas tehnoloģiju, kosmosa un aeronautikas, kā arī autobūves jomās.

Eksperti lēš, ka šī kampaņa nodarījusi ASV ekonomikai zaudējumus desmitiem miljardu ASV dolāru apmērā.

Laikraksts vēstīja, ka ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija mēģina vērsties pret komercnoslēpumu elektroniskām zādzībām, izsakot oficiālus protestus, izraidot diplomātus, nosakot ceļošanas un vīzu ierobežojumus, un iesniedzot sūdzības Pasaules tirdzniecības organizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!