Foto: AP/Scanpix

Sajūta ir neaprakstāma un tāda pati kā Pekinā, pēc izcīnītās zelta medaļas Londonas olimpiskajās spēlēs izteicās Latvijas BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs.

Kā ziņots, Štrombergs piektdien finālbraucienā finišēja pēc 37,576 sekundēm, bet otrajā vietā palikušais šī gada pasaules čempions Sems Vilobijs no Austrālijas atpalika par 0,353 sekundēm.

25 gadus vecais Štrombergs aizstāvēja pirms četriem gadiem Pekinā izcīnīto titulu, kļūstot par divkārtējo olimpisko čempionu.


"Neaprakstāma sajūta - tāda pati kā Pekinā. Grūti noticēt šim panākumam," pēc sacensībām izteicās Štrombergs. "Arī šodien [piektdien] iesāku palēni, bet ar katru braucienu palika arvien labāk, un uzreiz pēc trešā pusfināla brauciena noķēru īsto sajūtu."

"Smaguma ziņā šī medaļa ir smagāka," teica Štrombergs. "Šīs man bija nozīmīgākās sacensības, kas man līdz šim bijušas. Arī psiholoģiskajā ziņā tādu vairs nebūs."

"Mans mērķis ir 2016.gada Riodežaneiro Olimpiāde, bet tās noteikti būs manas pēdējās olimpiskās spēles. Šis ir jauno braucēju sporta veids. Riodežaneiro man būs 29 gadi un varēšu pretiniekus paņemt ar pieredzi," atzina nu jau divkārtējais olimpiskais čempions.

"Finālā izslēdzu galvu, noķēru īsto sajūtu un viss bija atkarīgs tikai no manis. Tad jau biju pārliecināts par sevi," stāstīja Štrombergs. "Pirmais paldies jāsaka trenerim Ivo Lakučam, bet pārējie paldies arī ģimenei un abiem pārējiem čaļiem [Edžum Treimanim un Rihardam Veidem], ar kuriem daudz strādāju treniņos."

Runājot par to, kurā brīdī Štrombergs pirms Londonas Olimpiādes bija ielūzis zem psiholoģiskās nastas, sportists atzina, ka smags bijis jau pēdējais gads.

"Pēdējais gads bija ļoti smags. Man ir bijuši labi mači un augsti rezultāti, bet daudzi redz tikai to un neredz ar ko man jātiek galā," atzina Štrombergs. "Daudzas reizes esmu braucis slims, ieskaitot šī gada pasaules čempionātu, tā man lēnām pazuda ticība sev un Ivo speciāli brauca uz ASV, lai palīdzētu man to atgūt."

"Viegls nebija arī pēdējais mēnesis. Zināju, ka nebūšu vājš, bet uzskatīju, ka tā jau nenotiek, ka uzvar divās Olimpiādēs pēc kārtas," atcerējās Štrombergs. "Tas viss pa galvu maisījās, tāpēc sacīkstes iesāku nepārliecinoši."

"Arī vakar [ceturtdien] biju pārāk daudz koncentrējies uz citiem, nevis sevi. Tāpēc pēc otrā ceturtdaļfināla brauciena man nācās skaļi nobļauties, jo pilnīgi nejutos, kā es," teica sportists.

Tāpat nelielu iespaidu Štrombergam atstāja Treimaņa kritiens priekšsacīkstēs.

"Priekšbraucienā finiša taisnes pumpās nebraucu tā, kā to būtu darījis parasti - veicu tās mierīgi, bet tas bija pārāk lēni, uzsitos un zaudēju vairākas desmitdaļas," secināja sportists. "Būtu bijis par vienu, divām vietām zemāk, būtu bijusi labāka grupa ceturtdaļfinālā. Ieraugot savu ceturtdaļfināla un pusfināla zaru sapratu, ka viss nāk atpakaļ, jo dažreiz treniņos kaut ko neizdarīju un tāpēc tiku smagākā grupā. Viss nāk atpakaļ. Mēs esam māņticīgi."

Štrombergs atgādināja, ka viņam bija ļoti stiprs ceturtdaļfināls un tieši no šīs grupas visi sportisti beigās kāpa uz goda pjedestāla.

"Sems [Vilobijs] ir cīnītājs un jau pierādījis, ka ir braucējs, kurš vienmēr sitas līdz beigām. Jau trešajā taisnē fiziski lūzu un no tā radās kļūdas, tomēr finiša taisnē kontrolēju situāciju un noturēju viņu aiz muguras," Štrombergs pastāstīja par saviem sīvākajiem konkurentiem. "Tāpat Marks Villerss ir labs, francūzis Žorī Dodē un Konors Fīldss, bet viņš gan vairs nav tāds, kā agrāk."

Štrombergs piebilda, ka pēdējie četri gadi kopš Pekinas pagājuši ļoti ātri. "Laiks skrien."

Kā ziņots, ārpus Londonas olimpisko spēļu finālbrauciena dalībnieku skaita palika Treimanis, Veide un vienīgā Latvijas pārstāve sieviešu konkurencē Sandra Aleksejeva.

Štrombergs karjeras laikā ticis arī pie divām pasaules čempionātu zelta medaļām un vienas sudraba godalgas, kamēr Treimanis un Veide ir šīgada Eiropas čempionāta finālsacensību pirmo divu vietu ieguvēji.

Savukārt Aleksejeva šīgada pasaules čempionātā ieņēma 16.vietu, tomēr sacensībās viņa piedzīvoja nopietnu kritienu, saraujot kājas sānu saites un krusteniskās saites, kā arī iedzīvojoties meniska plīsumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!