Foto: Shutterstock

Pēc portāla "Delfi" un Latvijas Radio publicētā pētījuma "Līdera apskāviens", kurā atklājās seksuāla uzmākšanās jauniešu nometnēs K.I.D. un ar to saistītos pasākumos vairāku gadu garumā, Valsts izglītības satura centrs (VISC) aicina pārskatīt esošo tiesisko regulējumu un ieviest izmaiņas nometņu kontroles mehānismos, portālu "Delfi" informēja VISC.

Savā paziņojumā nākamajā dienā pēc "Līdera apskāviens" publicēšanas VISC nosoda jebkādu prettiesisku rīcību, bet jo īpaši tādu, kas vērsta pret bērniem un jauniešiem uzraudzības un izglītošanas procesā, un par kuru veselību un labbūtību ir atbildīgi pieaugušie, sabiedrība un valsts.

Līdz šim VISC galvenā atbildība atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam saistīta ar nometņu vadītāju mācību organizēšanu un nometņu reģistra uzturēšanu. Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par bērnu tiesību pārkāpumiem nometnēs, VISC sola aicināt iesaistītās institūcijas – gan Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI), gan Valsts policiju (VP) un pašvaldības, lai izstrādātu esošā tiesiskā regulējuma izmaiņas un kontroles mehānismus.

VISC ieskatā jāgroza Ministru kabineta noteikumi, kas regulē nometņu norisi un darbību; jāpārskata nometņu vadītāju apliecības iegūšanas kārtība un izglītības prasības nometņu vadītājiem; jānosaka prasības ikvienam nometnes darbiniekam, kurš tiek piesaistīts darbam ar bērniem un jauniešiem.

Tāpat jāizvērtē iespējas un personu atbildība dažādos gadījumos, lai būtu iespēja nekavējoties rīkoties situācijās, kad pastāv aizdomas par nometnes vadītāja vai cita nometnes darbinieka nepieļaujamu rīcību, kā arī jānosaka stingrākas prasības arī dienas un diennakts nometņu organizēšanai.

"Notikumi K.I.D organizētajās bērnu un jauniešu nometnēs, kā arī nometņu līderu rīcība, uz ko vērš uzmanību Latvijas Radio un portāla "Delfi" žurnālistu pētījums "Līdera apskāviens", ir nosodāma un sodāma. Šādiem gadījumiem ir jābūt "nulles tolerancei" gan individuālā, gan valstiskā līmenī," uzsver VISC.

Tāpat VISC uzskata, ka visām iesaistītajām pusēm ir jāreaģē un nepieciešama aktīva rīcība, lai novērstu šādu notikumu iespējamību nākotnē.

VISC atgādina, ka ikvienā situācijā, kad ir aizdomas par personu pretlikumīgām darbībām, kas pārkāpj bērnu tiesības, nekavējoties jāvēršas VBTAI un VP. VISC aicina vecākus saviem bērniem un jauniešiem nekādā gadījumā neizvēlēties nometnes, kuras nav oficiāli reģistrētas, nav saņēmušas nepieciešamos valsts institūciju atzinumus par nometnes organizēšanas saskaņojumu. Ar nometni vienmēr jābūt noslēgtam līgumam, nometnes dalībnieki un viņu vecāki ir jāiepazīstina ar nometnes darba kārtību, aktivitātēm un noteikumiem.

Tāpat nometnes organizatoriem ir jānodrošina dalībniekiem pieejama informācija par to, kur bērns vai jaunietis var ziņot par pārkāpumiem, kas vērsti pret viņu, kā arī par aicinājumiem uz nepiedienīgu un nevēlamu rīcību. Vecākiem, pirms bērns dodas uz nometni, ar bērnu vai jaunieti ir jāizrunā rīcība situācijās, kad tiek pārkāptas viņa tiesības.

Bērnu un jauniešu nometnēm ir jābūt vietai, kur bērni un jaunieši jūtas droši par savu dzīvību un veselību gan emocionāli, gan fiziski, un bērnu vecāki var paļauties, ka bērns ir drošībā un nometnes apmeklējums neradīs traumatiskas sekas uz bērna atlikušo dzīvi, uzsver VISC.

Jau ziņots, ka žurnālistu pētījumā atklāts, ka dažos gadījumos tās bija nepilngadīgas meitenes, kas tika izmantotas, bet vīrieši, kas ar viņām veidoja attiecības un seksuāli uzmācās, bija jauniešu nometņu organizatori un lektori jeb, kā viņus iekšienē dēvēja, līderi. Žurnālistu pētījumā atklāti trīs jauniešu līderu vārdi.

Pētījuma "Līdera apskāviens" mērķis ir izglītot sabiedrību par seksuālās uzmākšanās dažādajām sejām. Izglītotāki jaunieši un organizācijas spēs savlaicīgi identificēt draudus un izvairīties no šādām situācijām. Pētījums no otrdienas, 5. decembra, publicēts Latvijas Radio raidierakstā "Dokumentārijs" Latvijas Radio mobilajā lietotnē un visās populārākajās straumēšanas vietnēs un "Delfi" rakstu sērijā latviešu un krievu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!