Foto: DELFI
Lauksaimnieku organizācija "Zemnieku saeima" sarunā ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu panākusi kompromisu strīdīgajā jautājumā par nosacījumiem, kādi zemniekiem būtu izvirzāmi zemju lietošanas, tostarp nomas tiesību apliecināšanai Eiropas Savienības (ES) vienotā platības maksājuma (VPM) saņemšanai, portālu "Delfi" informēja "Zemnieku saeimā".

Organizācija un valsts kontroliere vienojušies, ka lauksaimniekiem līdz ar pieteikuma iesniegšanu VPM saņemšanai vienlaikus nevajadzēs Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesniegt arī ES atbalstam pieteikto zemju lietošanas tiesības apliecinošus dokumentus. Taču šai dokumentācijai zemniekiem ir jābūt, un tā jāspēj uzrādīt LAD pārbaudēs zemnieku saimniecībās uz vietas, norādīja "Zemnieku saeimā".

"Pēc savstarpēji ieinteresētas un konstruktīvas sarunas ar Valsts kontroles vadītāju nonācām pie kopīga risinājuma. Vienojāmies, ka normatīvo aktu grozījumi radīs papildus administratīvo slogu un tāpat neizslēgs kontroles mehānisma nepieciešamību, tādēļ vienojāmies, ka Lauku atbalsta dienestam būtu drīzumā jāizstrādā metodiskie norādījumi, kas noteiks, kā pārbaužu laikā darbinieki pārliecināsies, ka lauksaimniekam zeme ir tiesiskā valdījumā. Lauksaimniekiem būs jāsakārto nomas zemju dokumentācija, bet tā būs jāuzrāda pie pārbaudēm, nevis ar papīru kalniem jābrauc uz LAD, lai pieteiktos platībmaksājumiem," pēc tikšanās ar Sudrabu sacīja "Zemnieku saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš.

"Zemnieku saeimas" vadība jau tuvākajā laikā ar valsts kontrolieri pārrunāto kompromisu apspriedīs ar Zemkopības ministrijas (ZM) un LAD pārstāvjiem. Organizācija lūgs ZM apturēt noteikumu grozījumus, kas paredz, ka, piesakoties VPM, zemniekiem LAD jāiesniedz zemju lietošanas tiesības apliecinošus dokumentus.

ZM pārstāve Dagnija Muceniece portālam "Delfi" sacīja, ka "Zemnieku saeimas" norādītais jau iestrādāts noteikumu grozījumos. Turklāt, LAD papildu skaidrojumus par topošajiem jaunajiem nosacījumiem iestrādās dienesta platību maksājumu rokasgrāmatā. "Ja būs nepieciešami vēl kādi papildinājumu vai precizējumi noteikumos, tad, iespējams, pēc rakstiskas Valsts kontroles vēstules saņemšanas tie arī tiks veikti," piebilda ministrijas pārstāve.

Jau ziņots, ka valdība otrdien uz nedēļu atlika sagatavotos grozījumus noteikumos par platībmaksājumu piešķiršanu, uzdodot ZM iecerētās izmaiņas saskaņot ar zemniekiem. Grozījumi paredzēja, ka LAD ir jāuzrāda rakstisks dokuments par zemes atrašanos lauksaimnieka valdījumā. ZM izmaiņas normatīvos sagatavoja pēc Valsts kontroles (VK) ieteikuma. Tā pārbaudē vērsa uzmanību, ka LAD izveidotā maksājumu administrēšanas sistēma nenodrošina pietiekamu kontroli pār ES finansējuma piešķiršanu.

Tam iebilda zemnieki uzskatot, ka ZM iecerētā jaunā prasība daudziem liegtu saņemt atbalsta maksājumus, jo liela daļa ražojošo lauksaimnieku apsaimnieko zemi uz savstarpējas mutiskas vienošanās pamata, turklāt šāda prasība radītu milzīgu administratīvo slogu kā ražojošajiem lauksaimniekiem, tā LAD. Tādēļ lauksaimnieki vēlējās tikties ar VK, lai pārrunātu iespējamos problēmas risinājumus, kas zemniekiem būtu pieņemtāki par ZM piedāvātajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!