Foto: AFI

Vēl 1995.gada sākumā "Banka Baltija" varēja lepoties ar Latvijas lielākās komercbankas titulu, tomēr jau pēc pāris mēnešiem valsts pārstāvji nacionalizētajā bankā konstatēs, ka naudas noguldītāju līdzekļu izmaksai nav, bet izsniegtie kredīti pārskaitīti bankas īpašnieku ārzonu firmu kontos vai cedēti Krievijas bankām. Šī gada maijā aprit 20 gadi kopš 90.gadu banku krīzes kulminācijas - "Bankas Baltija" kraha.

Latvijas valsts un Latvijas banka centās grūtībās nonākušajai "Bankai Baltija" palīdzēt, pārņemot kontroli bankā "bez elementāras informācijas par stāvokli bankā", vēlāk starpziņojumā norādīja īpaši izveidotā parlamentārā izmeklēšanas komisija, piebilstot: "Neticami, bet šo informāciju neviens pat nemēģināja pieprasīt."

90.gadu sākuma hiperinflācija, kad gada laikā uzkrājumi pat desmitkārtīgi zaudēja savu vērtību, kā arī vājā komercbanku uzraudzība radīja priekšnosacījumus apšaubāmiem banku pakalpojumiem. "Bankas Baltija" piedāvātās noguldījumu procentu likmes 1993.gadā sasniedza 90%, liekot daudziem noguldītājiem savus ietaupījumus pārvietot no konservatīvākām bankām, kas piedāvāja trīs vai četras reizes mazākas likmes, uz "Banku Baltija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!