Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis resorisko pārbaudi saistībā ar bijušā Lielvārdes mēra Jāņa Āboliņa rīcību, parakstot vienošanos par 200 miljonu eiro vērtu aizdevumu.

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša portālam "Delfi" norādīja, ka resorisko pārbaužu sākotnējais termiņš ir viens mēnesis, taču, ja nepieciešams, tas var tikt pagarināts.

KNAB un prokuratūrā decembra sākumā vērsās finanšu ministrs Jānis Reirs (V). Ģenerālprokuratūra iesniegumu pārsūtījusi KNAB.

Reirs lūdza tiesībsargājošās iestādes atbilstoši to kompetencei izvērtēt, vai bijušā Lielvārdes pašvaldības vadītāja rīcība nesatur noziedzīga nodarījuma pazīmes un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tāpat ministrs lūdza izvērtēt, vai darījumā iesaistīto Latvijas pārstāvju, kuri tiek minēti pievienotajos dokumentos, rīcība nesatur noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Jau vēstīts, ka Āboliņš atkāpās no amata pēc tam, kad atklātībā nāca fakts par viņa parakstītu 200 miljonu eiro vekseli.

Finanšu ministrija iepriekš uzsvēra, ka, parakstot vienošanos par 200 miljonu eiro vērtu aizdevumu ar ārzonas kompāniju, bijušais pašvaldības vadītājs pārkāpis vairākas normatīvo aktu prasības.

Āboliņš vērsās Valsts kasē ar lūgumu apstiprināt Lielvārdes pašvaldībai aizdevuma ņemšanu no kādas Lihtenšteinā reģistrētas ārzonas kompānijas. Viņš lūdza Valsts kasei sniegt galvojumu par šo summu.

Galvojums nozīmētu, ka gadījumā, ja pašvaldība nespētu savas saistības pildīt, tās pārņemtu valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!