Foto: PantherMedia/Scanpix

2018. gada 4. ceturksnī salīdzinājumā ar 2017. gada 4. ceturksni vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga par 1,05 eiro jeb 13,1%, sasniedzot 9,06 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sezonāli neizlīdzināti dati. Sezonāli izlīdzināta rādītāja pārmaiņas bija mazākas – 11,9%.

Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem 2018. gada 4. ceturksnī salīdzinājumā ar 2017. gada 4. ceturksni vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga visās jomās, izņemot enerģētikas nozari. Straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas auga citos pakalpojumos (sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontu, ķīmisko tīrītavu, frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citu pakalpojumu nozares) – par 33,5%, veselības un sociālās aprūpes nozarē – par 24,7%, nekustamo īpašumu nozarē – par 17,8%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē – par 16,8%, izmitināšanas un ēdināšanas nozarē – par 16,5%, transporta un uzglabāšanas nozarē – par 14,1%, kā arī izglītībā – par 13,9%.

Darbaspēka izmaksas stundā ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu pārmaiņas, bet arī darba dienu, nostrādāto stundu un darbinieku skaita svārstības gada laikā.

Nozarēs, kur gada laikā bija vērojams straujāks vienas stundas darbaspēka izmaksu kāpums, pārmaiņas lielākoties ietekmēja nostrādāto stundu skaita samazinājums, kā arī regulārās darba samaksas un darba devēju brīvprātīgo sociālo iemaksu (papildu pensiju, veselības, dzīvības apdrošināšanas iemaksas u.c.) un pabalstu pieaugums. Jāatzīmē, ka 2018. gadā darba devēja izmaksu pārmaiņas ietekmēja arī minimālās algas palielināšana, kā arī obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana.

Vismazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums bija finanšu un apdrošināšanas darbības nozarē (6,3%), kur darbaspēka izmaksas ir vislielākās. Enerģētikas nozarē, samazinoties gada laikā atlaistajiem darbiniekiem izmaksātajiem pabalstiem un sociālo iemaksu summām, stundas darbaspēka izmaksas samazinājās par 3,8%.

2018. gada 4. ceturksnī visaugstākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (17,40 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (14,60 eiro), valsts pārvaldē – 11,67 eiro, enerģētikas nozarē (11,41 eiro) un ieguves rūpniecībā (11,17 eiro). Zemākās darbaspēka izmaksas stundā bija izmitināšanas un ēdināšanas (6,41 eiro), citu pakalpojumu (7,19 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas nozarē (7,43 eiro), izglītībā (7,53 eiro) un nekustamo īpašumu nozarē (7,70 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!