Foto: Pixabay

Katru mēnesī novirzīt investīcijām summu līdz 20 eiro būtu gatavi 27% iedzīvotāju, kuri šobrīd neveic nekādas investīcijas, savukārt 24% iedzīvotāju varētu ik mēnesi investēt summu no 20 līdz 50 eiro, secināts "SEB bankas" veiktajā aptaujā.

Tomēr gandrīz trešdaļa no respondentiem (29%) atzīmēja, ka vispār nevar atļauties novirzīt ieguldījumiem kaut vienu eiro mēnesī.

Galvenie iemesli, kāpēc iedzīvotāji neapsver iespēju sākt investēt ir līdzekļu trūkums (54%), bailes no iespējamiem zaudējumiem (25%), kā arī laika, lai sekotu notikumiem finanšu tirgos, un zināšanu trūkums (22% un 19% attiecīgi). Savukārt 8% no aptaujātiem atzīmē, ka viņiem bija negatīva pieredze saistībā ar ieguldīšanu, līdz ar ko viņi vairs nevēlas uzņemties risku.

"Pieņemot lēmumu par investēšanu, jāapzinās, ka tas ir ilgtermiņa projekts, kur svarīga ir iemaksu regularitāte. Pietiek arī ar 20 eiro mēnesī, ko būtu gatava ieguldīt lielākā daļa iedzīvotāju, bet jārēķinās, ka iemaksām jābūt regulārām un vismaz 3-5 gadu garumā. Pieredze rāda, ka, jo garāks ir investīciju termiņš, jo mazāks ir risks ciest zaudējumus. Tomēr mūsu aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa (50%) būtu gatava ieguldīt naudu uz termiņu līdz trim gadiem, kas no potenciālās peļņas un riska attiecību viedokļa varētu būt par maz, ja runājam par investīcijām finanšu tirgos," komentē "SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Runājot par to, kas varētu iedvesmot viņus sākt investēt, Latvijas iedzīvotāji atzīmē, ka labākais stimuls būtu radinieku vai paziņu veiksmīgā pieredze – šo variantu atzīmēja 47% aptaujāto. Tapāt pieņemt lēmumu viņiem palīdzētu viegli saprotami padomi no viņu bankas (23%), ja kāds piedāvātu skaidru un ienesīgu investēšanas iespēju (21%), sabiedrībā atpazīstamu cilvēku pieredzes un veiksmes stāsti (20%), kā arī tieši viņiem pielāgoti investēšanas risinājumi (17%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!