Foto: LETA

Tiesībsargājošās iestādes, kas otrdien, 28. janvārī, veica procesuālās darbības likvidējamajā "ABLV Bank", pārbaudīja atsevišķu bankas bijušo klientu vēsturiskos darījumus, pastāstīja bankas Komunikācijas departamenta vadītājs Jānis Bunte.

"Valsts tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji veica iepriekš plānotas procesuālās darbības, kas bija saistītas ar nepieciešamību pārbaudīt atsevišķu bijušo bankas klientu vēsturiskos darījumus un iegūt meklējamos dokumentus. Likumsargi procesuālās darbības pabeidza un ēku atstāja ap pusnakti," sacīja Bunte.

Viņš piebilda, ka trešdienas rītā bankas darbs tika atsākts ierastā režīmā, strādājot pie aktīvu atgūšanas, kā arī atzīto un pārbaudīto kreditoru prasījumu apmierināšanas.

Bunte arī minēja, ka "ABLV Bank" nav tiesīga komentēt veikto procesuālo darbību saturu, taču var apstiprināt, ka veiktās procesuālās darbības nav nekādā veidā saistītas ar bankas pašlikvidācijas procesu.

"Ne pret vienu esošo "ABLV Bank" darbinieku nav izteiktas nekādas aizdomas. Procesuālo darbību veikšanas laikā juridiskajā adresē Skanstes iela 7 k-1, Rīgā, neviens netika aizturēts," sacīja Bunte.

Viņš norādīja, ka "ABLV Bank" pārstāvji sadarbojās ar tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, izsniedzot visu pieprasīto informāciju un dokumentus.

"Banka arī turpmāk, tāpat kā iepriekš, sniegs visu nepieciešamo atbalstu tiesībsargājošajām iestādēm to funkciju un uzdevumu izpildē," teica Bunte, piebilstot, ka banka vēl 2018. gada februārī pati vērsās tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu pārbaudīt publiski izskanējušos apgalvojumus par bankas iesaisti noziedzīgajās darbībās.

Jau ziņots, ka Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas pārvaldes, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbinieki otrdien, 28. janvārī, veica neatliekamās procesuālās darbības, tostarp vismaz 20 kratīšanas.

Procesuālās darbības veiktas likvidējamajā "ABLV Bank", kā arī, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, kādā īpašumā Rīgā, Alberta ielā.

Prokuratūra paziņoja, ka izmeklēšanas darbības tiek veiktas saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā kādā kredītiestādē.

Krimināllietā esošie materiāli satur ziņas, ka organizētā grupa, kurā ietilpst vairāku valstu pārstāvji, laikā no 2015. gada līdz 2018. gadam veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā, tostarp, veicot pārskaitījumus vienā no Latvijas kredītiestādēm par faktiski nenotikušiem darījumiem. Organizētās grupas īstenoto noziedzīgo nodarījumu atbalstīja likvidējamā kredītiestāde un tās darbinieki, novēršot šķēršļus naudas līdzekļu pārskaitīšanā.

Kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Šis kriminālprocess sākts pagājušajā gadā un tajā izveidota izmeklēšanas grupa. Pērn 19. oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūra pārņēma kriminālprocesa izmeklēšanu.

Tāpat ziņots, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt FKTK padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018. gada 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") 2018. gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!