Foto: Reuters/Scanpix

Šonedēļ aprit 150 gadi, kopš dibināta "The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited" jeb pasaules otrās lielākās bankas "HSBC" māteskompānija. Nepieciešamība pēc tās britiem radās, lai finansētu aizvien pieaugošo tirdzniecību starp Ķīnu un Eiropu.

1865. gada 3. martā britu kolonizētajā Honkongā durvis vēra pirmā jaunās bankas ēka, bet pēc mēneša filiāle tika atvērta arī Šanhajā.

Savukārt pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā jau par globāla mēroga finanšu kompāniju izaugusī banka dibināja atsevišķu uzņēmumu "HSBC Holdings", kas kopš tā laika kļuvis par konglomerāta vadošo flagmani un pat zem sevis pakļāvis sākotnējo kompāniju "The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited".

Piedāvājam iepazīties ar astoņiem faktiem par šo globālo finanšu milzi:

  • Pirms 150 gadiem "HSBC" attīstību visstraujāk veicināja britu pārvaldītā opija tirdzniecība.
  • Tieši pirms globālās ekonomiskās krīzes 2008. gadā, kā arī pēc tās 2012. gadā laikraksts "Forbes" "HSBC" atzina par pasaules lielāko banku. Šobrīd gan tā šo statusu ir atkārtoti zaudējusi.
  • "HSBC" ir aptuveni 6 600 filiāļu vairāk nekā 80 valstīs Āfrikā, Āzijā, Eiropā, kā arī Dienvidamerikā un Ziemeļamerikā. Tajās strādā ap 225 000 darbinieku. Tai pieder arī daļas četrās lielākajās Austrālijas bankās. Latvijā tā nav pārstāvēta.
  • Kopumā "HSBC" apkalpo ap 60 miljoniem klientu, kuri ļāvuši bankas kopējo aktīvu vērtībai izaugt līdz nepilniem 2,7 triljoniem ASV dolāru.
  • Būdama viena no senākajām joprojām pastāvošajām finanšu institūcijām pasaulē, savā sākotnējā mītnes zemē Honkongā "HSBC" tautā tiek saukta vienkārši par "Banku" vai "Honkongas Banku".
  • Bankas dažkārt tiek apsūdzētas arī politisko procesu ietekmēšanā. "HSBC" iesaiste starptautiskajos procesos skaidri iezīmējās pērn, kad tā pēc Izraēlas iebrukuma Gazā slēdza vairākus musulmaņu organizāciju un privātpersonu kontus, no kuriem bija sūtīta nauda Palestīnas pašpārvaldei.
  • Šī gada februāra sākumā plašu rezonansi ieguva Starptautiskā Pētnieciskās žurnālistikas konsorcija atklājums, ka "HSBC" Šveices struktūrvienības darbinieki gadiem ilgi palīdzējuši simtiem turīgu klientu no daudzām pasaules valstīm izvairīties no miljoniem eiro nodokļu maksāšanas. Starp tiem ir 49 ar Latviju saistīti klienti.
  • Bankas agrākā galvenā biroja ēka, kuru projektējis Normans Fosters, tiek uzskatīta par vienu no zīmīgākajām Honkongas ēkām. 1985. gadā pabeigtais nams bieži tiek piesaukts arī starp jaunāko laiku ievērojamākajiem arhitektūras šedevriem. Patlaban gan bankas vadība pārcelta uz Londonu.


Foto: AFP

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!