Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pašlikvidācijas projektu iesniegušās AS "ABLV Bank" klientiem valsts garantētā atlīdzība izmaksāta 103 miljonu eiro apmērā, informē atlīdzības izmaksātāja banka "Citadele".


No 5722 "ABLV Bank" klientiem, kas līdz šim saņēmuši valsts garantēto atlīdzību, 4406 ir Latvijas iedzīvotāji vai juridiskās personas. Savukārt 1316 ir starptautiskie klienti.

Atlīdzību izmaksas laikā ir paplašinātas atlīdzību saņemšanas iespējas. "ABLV Bank" klients var dot "Citadelei" rīkojumu pārskaitīt sev pienākošos garantēto atlīdzību ne tikai uz kontu citā bankā, bet arī citās kredītiestādēs un finanšu iestādēs vai uz "ABLV Bank" kredīta atmaksas kontu savu kredītsaistību dzēšanai.

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam valsts garantēto atlīdzību var saņemt "ABLV Bank" Latvijas un starptautiskie klienti – privātpersonas un juridiskās personas -, kam "ABLV Bank" ir noguldījumi. Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem noguldītāja līdzekļiem – gan uz termiņnoguldījumiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem u.c.

Katrs noguldītājs var saņemt atlīdzību līdz 100 000 eiro – atbilstoši tam, cik liela noguldījuma summa konkrētajam klientam ir "ABLV Bank" kontos.

Valsts garantēto atlīdzību būs iespējams saņemt piecus gadus – līdz 2023. gada 3. martam.

Tie klienti, kam noguldījumu summa "ABLV Bank" pārsniedz valsts noteiktos 100 000 eiro griestus, varēs pieteikt savas kā kreditora prasības "ABLV Bank" likvidācijas procesa gaitā.

Vaicāta, vai saistībā ar "ABLV Bank" garantēto atlīdzību izmaksu ir gadījumi, kad atlīdzība nav izmaksāta, jo noguldītājam nepieciešams apliecināt, ka līdzekļi bijuši legāli, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Ieva Upleja portālam "Delfi" iepriekš skaidroja, ka garantētās atlīdzības netiek izmaksātas klientiem, par kuriem ir tiesas lēmumi, novērota neatbilstoša identifikācija, tie iekļauti sankciju sarakstos. "Jā, tādi klienti ir bijuši, attiecīgi šie klienti FKTK bankai iesniegtajā garantēto izmaksu sarakstā neiekļuva," apliecināja komisijas pārstāve.

Arī, mainoties kādiem apstākļiem, piemēram, var gadīties, ka izmaksu procesā tiek atklāts, ka šie līdzekļi rada aizdomas, FKTK rīkojas atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai – bloķē līdzekļus un ziņo Kontroles dienestam.

FKTK iepriekš informēja, ka "ABLV Bank" ir kopumā 22 830 klienti, kuriem ir tiesības saņemt garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro, tai skaitā 8468 iekšzemes klienti un 14 362 ārvalstu klienti. Izmaksājot garantētās atlīdzības, tiks nodrošināts, ka 88% "ABLV Bank" klientu tiks pilnībā atmaksāti viņu noguldījumi, savukārt iekšzemes noguldījumi tiks pilnībā segti 97,8% "ABLV Bank" klientu.

Garantēto atlīdzību izmaksai "ABLV Bank" klientiem nepieciešami 480 miljoni eiro, kurus Noguldījumu garantiju fonda kontā ieskaitījusi "ABLV Bank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!