Foto: LETA

2017. gada nogalē sešām Latvijas komercbankām kredītportfelis pārsniedza vienu miljardu eiro, to vidū ir arī likvidācijai lemtā AS "ABLV Bank", liecina Latvijas Komercbanku asociācijas publicētā statistika.

Pērn gada nogalē "ABLV Bank" kredītportfelis bija 1,01 miljards eiro, tādējādi lielāko aizdevēju topā banka ierindojās sestajā vietā.

"ABLV Bank" pērn gada nogalē uzņēmumiem bija izsniegusi aizdevumus 682 miljonu eiro apmērā, bet privātpersonām - 328 miljonu eiro apmērā, tai skaitā ir 295 miljoni eiro privātpersonām rezidentiem mājokļa iegādei izsniegti aizdevumi. Atbilstoši bankas sniegtajai informācijai šogad 23. februārī "ABLV Bank" kredītportfelis bija zem miljarda eiro - 983 miljoni eiro.

Savukārt par lielāko banku Latvijā pēc izsniegto kredītu apjoma kļuvusi "Luminor Bank", kas darbu sāka pērn oktobrī, kad darbību Baltijas valstīs apvienoja "Nordea Bank AB" Latvijas filiāle un "DNB banka". "Luminor Bank" kredītportfelis 2017. gada beigās bija 3,5 miljardi eiro, veidojot 25% no kopējā tirgus daļas. No kopējā "Luminor Bank" kredītportfeļa 1,77 miljardi eiro ir uzņēmumiem izsniegti aizdevumi, bet 1,77 miljardi eiro – kredīti privātpersonām, tai skaitā 1,6 miljardi eiro ir mūsu valsts iedzīvotājiem izsniegti aizdevumi mājokļa iegādei.

Otrs lielākais kredītportfelis pērn gada beigās bija "Swedbank", trešajā vietā ierindojās "SEB banka", kam sekoja banka "Citadele" un "Rietumu banka". Citām Latvijā strādājošām bankām kredītportfelis 2017. gada beigās bija daži simti vai desmiti miljoni eiro.

No "Swedbank" kredītportfeļa 1,7 miljardi eiro izsniegti privātpersonām, tai skaitā 1,47 miljardi ir mājokļu kredīti vietējiem iedzīvotājiem, savukārt uzņēmumiem aizdevumos izsniegti 1,5 miljardi eiro.

"SEB banka" uzņēmumiem kredītus izsniegusi 1,7 miljardu eiro apmērā, bet privātpersonām aizdevumos izsniegti 935,54 miljoni.

"Citadele" uzņēmumiem aizdevumos izsniegusi 767 miljonus eiro, bet privātpersonām izsniegti kredīti 436 miljonu eiro apmērā, tostarp mājokļa iegādei izsniegto aizdevumu kopapjoms ir 198 miljoni eiro.

No "Rietumu bankas" kredītportfeļa lielāko daļu veido aizdevumi uzņēmumiem - 896,7 miljoni eiro, savukārt privātpersonām aizdevumos izsniegti 135,2 miljoni eiro, no kā vietējiem iedzīvotājiem mājokļa iegādei izsniegti vien pieci miljoni eiro.

Kopējais Latvijas banku sektora izsniegto kredītu apjoms 2017. gada beigās bija 14,4 miljardi eiro, un tas ir par 4,6% mazāk nekā 2016. gada beigās. Samazinājums galvenokārt bija uzņēmumu kredītu apjomā. Kopumā kredītu portfeļa vērtība ir stabila kopš 2014. gada, un tā svārstās 14,4-15 miljardu eiro robežās, norāda Latvijas Komercbanku asociācija.

Uzņēmumiem izsniegto kredītu apjoms pērn gada nogalē bija 8,8 miljardi eiro.

Aizdevumu portfelis privātpersonām pagājušā gada beigās bija 5,5 miljardi eiro, no kā 4,3 miljardi eiro izsniegti vietējām privātpersonām mājokļa iegādei.

Salīdzinājumā ar 2016. gada beigām kopējais mājokļa iegādei izsniegtais kredītportfelis pērn samazinājies par 1,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!