Par 300 eiro ir izdevies realizēt likvidējamās AS "Trasta komercbanka" (TKB) īpašumā esošo čuguna lielgabalu. To raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" šonedēļ apstiprināja maksātnespējas procesa administrators un zvērināts advokāts Armands Rasa.

Čuguna lielgabals ar ozolkoka pamatni bankai ticis uzdāvināts 25 gadu jubilejā un nu tas esot atradis jaunus saimniekus.

"Bija cilvēki, kam tāds interesēja," apstiprināja administrators, atzīstot, ka 300 eiro esot bijis labākais piedāvājums par lielgabalu, kuram neesot nekāda antikvārā vērtība, jo darināts mūsdienās.

Jau ziņots, ka Rasa raidījumā atzina: "Tas, kas man tika nodots, bija sarežģīti, iespējams, toksiski kaut kādā veidā, aktīvi. Mēs astoņus mēnešus nodarbojāmies ar to, lai saprastu "status quo" bankā."

Viņš pauda, ka "kredītiestāžu maksātnespējas ir sarežģītākie maksātnespējas procesi, kas iespējami. Sarežģītāku nav". Kad viņš pārņēmis bankas administrēšanu, vislabākie aktīvi, ko bijis iespējams pārdot ātri, bijuši jau pārdoti. Viņam atdoti tikai "sarežģīti, iespējams, toksiski kaut kādā veidā, aktīvi."

Jau vēstīts, ka Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma no 2016. gada 4. marta anulējusi "Trasta komercbankai" izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

"Trasta komercbanku" par likvidējamu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina 2016. gada 14. martā. Savukārt 2017. gada 10. martā "Trasta komercbanka" tika pasludināta par maksātnespējīgu un sākta bankas bankrota procedūra.

Maksātnespējas administratora Rasas vārds medijos visbiežāk izskanējis saistībā ar likvidējamo "Trasta komercbanku". Par tās maksātnespējas administratoru sākotnēji tika iecelts Ilmārs Krūms, taču ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017. gada 19. jūnija lēmumu viņš ir atcelts no šo pienākumu pildīšanas. Viņa vietā tiesa bankas maksātnespējas procesa administratora amatā iecēla Rasu.

FKTK 2017. gada maijā vērsās tiesā ar pieteikumu par Krūma atcelšanu no administratora pienākumu pildīšanas, jo konstatēja, ka "Trasta komercbankas" administrators neatbilst Kredītiestāžu likuma noteiktajām prasībām, kā arī konstatēja tādu administratora rīcību, kas FKTK vērtējumā bija uzskatāma par ļaunprātīgu.

Pilna intervija ar Armandu Rasu.

2018. gadā "Trasta komercbankas" administrators ir atguvis kopumā 1,875 miljonus eiro, bet kopš 2016. gada 14. marta, kad banka tika atzīta par likvidējamu, "Trasta komercbankas" administrators ir atguvis kopumā 139,696 miljonus eiro.

Šā gada martā LTV raidījums "de facto" vēstīja, ka maksātnespējas administratora Rasas pusgada darbs "Trasta komercbankā" izmaksājis 2,9 miljonus eiro. Tik dāsna atlīdzība bijusi iespējama, jo bankas kreditori, kuri faktiski zaudējuši iespējas no bankas savu naudu atgūt, piekrituši palielināt Rasas atlīdzību līdz 30% no atgūtās naudas.

Šogad 30. maijā nošautais maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus bija viens no palīgiem, ko Rasa bija piesaistījis "Trasta komercbankas" likvidācijas procesam. Īsi pēc slepkavības publiski parādījās ziņas, ka Bunkus savulaik piedāvājis "ziedojumus" politiķiem apmaiņā pret balsojumu, kas ļautu Rasam ieņemt attiecīgo amatu šajā bankā.

Jāatzīmē, ka Rasa kopš 2015. gada vada Maksātnespējas administratoru ētikas komisiju un šobrīd ir arī uzņēmuma "Vairāk saules", kuram ierosināts kriminālprocess par iejaukšanos kases aparātu darbībā, advokāts.

Rasas komentāri medijos līdz šim gan par "Trasta komercbanku", gan kolēģa nāvi bijuši īsi, reti un fragmentāri. Jūnija sākumā viņš ziņu aģentūrai LETA atteicās komentēt informāciju, kas izskanējusi pēc Bunkus nāves, jo esot "nejēdzīgi" par to runāt vien dažas dienas pēc notikušā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!