Foto: F64

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir aicinājusi Latvijas Banku izsniegt vēl vienu aizdevumu bankai "ABLV", portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Bankā. FKTK savukārt skaidro, ka lūgumu izskatīt iespēju saņemt aizdevumu Latvijas Bankai izsaka pati kredītiestāde, bet FKTK un Eiropas Centrālā banka (ECB) sniedz novērtējumu.

"ABLV Bank" norāda, ka tā nav lūgusi piešķirt vēl vienu aizdevumu Latvijas Bankai. Runa ir jau par iepriekš izteikto lūgumu Latvijas Bankai piešķirt aizdevumu līdz 480 miljonu eiro apmērā, ieķīlājot daļu no bankas rīcībā esošajiem vērtspapīriem. Process paredz, ka šis darījums var notikt pa daļām. Atbilstoši šim lūgumam iepriekš Latvijas Banka jau aizdevusi "ABLV Bank" 97 miljonus eiro, pretī saņemot kā nodrošinājumu augstvērtīgu vērtspapīru portfeli.

Latvijas Banka trešdienas vakarā vērš uzmanību, ka aizdevuma summa būs krietni mazāka par "ABLV Bank" publiskotajām vēlmēm jeb 480 miljoniem eiro un summu noteiks nevis bankas "ABLV Bank" vēlmes, bet spēja piedāvāt kvalitatīvu vērtspapīru ķīlu, kas ļautu centrālajai bankai atbildīgi un droši izsniegt ārkārtas likviditātes aizdevumu.

Pašlaik Latvijas Banku sākusi saņemt vērtspapīrus, kurus sākusi izvērtēt.

Centrālā banka skaidro, ka līdzīgi kā iepriekš sniegtais 97,5 miljonu eiro aizdevums, arī šajā gadījumā Latvijas Banka, īstenojot monetārās politikas operācijas un saņemot FKTK ierosinājumu, var nodrošināt ārkārtas likviditātes palīdzību komercbankai. Aizdevums ir labi nodrošināts, jo tiek izsniegts pret drošu ķīlu, skaidro centrālajā bankā.

Pašlaik nacionālā banka vērtē kā aizdevuma ķīlu piedāvātos vērtspapīrus. Par aizdevumu izsniegšanu ir saņemts arī "ABLV Bank" uzraugošās ECB novērtējums.

Latvijas Banka ir aicinājusi izskatīt šo jautājumu Finanšu ministrijas organizētajā un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) vadītajā Latvijas Pastāvīgajā darba grupā iespējamas finanšu krīžu vadības jautājumos.

FKTK savukārt skaidro, ka lūgumu izskatīt iespēju aizdevumu saņemt Latvijas Bankai izsaka pati kredītiestāde. FKTK pirms tam atbilstoši Latvijas Bankas noteikumiem sniedz tai novērtējumu par kredītiestādes finanšu stāvokli, lai Latvijas Banka varētu pieņemt atbilstošu lēmumu. "ABLV Bank" gadījumā atbilstoši Latvijas Bankas noteikumiem aizdevuma izsniegšanai tiek saņemts arī Eiropas Centrālās Bankas (ECB) novērtējums. Līdz ar to FKTK un ECB sniedza novērtējumu, nevis aicina sniegt aizdevumu, skaidro FKTK un uzsver, ka lēmumu par ārkārtas likviditātes palīdzības sniegšanu kredītiestādei pieņem Latvijas Banka.

Iepriekš "ABLV Bank" saņēma aizdevuma 97,5 miljonu eiro apmērā pret drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu. Šajā finanšu tirgus darījumā nekādā veidā netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Turklāt par labu centrālajai bankai dotās vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski pārsniedz aizdevuma apjomu.

"ABLV Bank" ar grūtībām saskārās pēc tam, kad 13. februārī ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") liedza bankai nodrošināt korespondentkontus ASV dolāru valūtā. ASV iestāde banku vaino "institucionalizētā naudas atmazgāšanā", kukuļdošanā, bet līdz pat 90% tās klientu atbilst augsta riska klasifikācijai.

"ABLV Bank" ir pēc aktīviem trešā lielākā banka Latvijā. Pērn trešā ceturkšņa beigās "ABLV Bank" bija otra lielākā noguldījumu piesaistītāja starp Latvijas bankām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!