Foto: Unsplash
Panākumi pasaules tirgos šajā gadā būtiski uzlabojuši aktīvo pensiju 2. līmeņa plānu rezultātus, savukārt "drošāko" – konservatīvo – plānu rezultātos pēdējā gada laikā vērojami mīnusiņi. Kādi ir plānu rezultāti, salīdzinot ar atskaites indeksiem, kas atspoguļo norises finanšu tirgos?

Novembra beigās valsts fondēto pensiju shēmas aktīvu apmērs sasniedzis 5,9 miljardus eiro, kas ir par 17,7% vairāk nekā pirms gada. Kā skaidro Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), aktīvu pieaugumu veicinājušas gan iemaksas, gan pozitīvs ieguldījumu vidējais ienesīgums. Tā, piemēram, lai gan Covid-19 pandēmijas izraisīto finanšu tirgu svārstību rezultātā ieguldījumu plānu vidējā vērtība pagājušā gada 2. ceturksnī nokritās līdz -3,8%, 2021. gada otrais ceturksnis tika noslēgts ar pozitīvu ieguldījumu plānu vidējo ienesīgumu 4,7% apmērā. Kopējais pensiju 2. plāna dalībnieku skaits pašreiz sasniedzis 1,293 miljonus.

Lai būtu vienkāršāk saprast, "Delfi Bizness" apskatīja sekojošu piemēru. Cilvēks, kam pēc pieciem gadiem tuvojas pensijas brīdis, sauksim viņu par Marģeru, un kuram darba stāžs ir 35 gadi, pirms diviem gadiem ieskatījās savā pensiju 2. līmeņa izrakstā un secināja, ka pensijai šajā līmenī uzkrāti 20 000 eiro. Algā mēnesī viņš saņem vidēji 960 eiro, un pensijai viņš uzkrāj aktīvajā plānā "SEB dinamiskais". Tādējādi pēdējo divu gadu laikā viņš pensiju 2. līmeņa uzkrājumam no savas algas iemaksājis 1382,4 eiro, savukārt ar plāna ieguldījumiem gūtā peļņa sasniedz 3075 eiro (neatskaitot komisijas). Uzskatāmāk aprēķinu var redzēt tabulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!