Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Baltijā šis varētu kļūt vienu no aktīvākajiem uzņēmumu apvienošanās un pārpirkšanas gadiem pēdējo 20 gadu laikā, bet vislielākais paziņotais darījums noteikti būs fonda "Blackstone" lēmums par "Luminor" bankas 60% akciju iegādi, atzina uzņēmumu iegādes un apvienošanas darījumu konsultantu "Oaklins M&A Baltics" partnere Valērija Lieģe.

"["Luminor"] Darījuma vērtība ir viens miljards eiro. Es pieļauju, ka tā vispār ir lielākā investīcija, kāda jebkad ir notikusi Baltijā. Turklāt "Blackstone" ir lielākais privātā kapitāla fonds pasaulē, un tas, ka tas ir ienācis Baltijā, arī ir jāvērtē kā ļoti būtisks notikums," uzsvēra Lieģe.

Savukārt Latvijā šā gada lielākais darījums ir Zviedrijas uzņēmuma "Sodra" īstenotā "Bergvik Skog" īpašumu un uzņēmumu iegāde Latvijā. "Darījuma summa ir liela – 324 miljoni eiro. Taču jautājums ir, vai šo īsti var uzskatīt par Latvijas darījumu, jo savus īpašumus viens Zviedrijas uzņēmums ir pārdevis citam Zviedrijas uzņēmumam. Turklāt šeit runa nav tik daudz par uzņēmuma, cik par resursa – mežu zemes – iegādi," atzina "Oaklins M&A Baltics" partnere.

Tāpat kā lielākos uzņēmumu pirkšanas darījumus Baltijā Lieģe minēja to, ka Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" atjaunīgās enerģijas uzņēmums "Enefit Green" iegādājās "Nelja Energia", Lietuvas mazumtirdzniecības holdinga "Maxima Grupe" īstenoto veikalu tīkla pārņemšanu Polijā, kā arī darījumu, kurā Luksemburgas investīciju kompānija "Novalpina Capital" iegādājās Igaunijas azartspēļu operatora "Olympic Entertainment Group" akcijas.

Savukārt Latvijā bez "Sodra" un "Bergvik Skog" darījuma, Lieģe kā lielākos minēja augsti tehnoloģisko stikla pārklājumu ražotāja "GroGlass" pārdošanu, darījumu, kurā interneta veikalu "1a" iegādājās tirgotājs "Kesko Senukai", kā arī "Bergs Timber" īstenoto "Byko-Lat" un "Vika Wood" iegādi kokapstrādes sektorā.

"Pēc kopējās vērtības pārņemšanas un apvienošanās tirgu ir ļoti grūti mērīt, jo ne visiem darījumiem summas tiek atklātas. Savukārt pēc darījumu skaita šā gada 11 mēnešos bija jau 59 darījumi, kas ir ļoti daudz. Lielākais darījumu skaits – 64 – bija 2016. gadā. Tādēļ kopumā šis gads varētu būt vai nu ar lielāko, vai otru lielāko darījumu skaitu pēdējo 20 gadu laikā. Arī nākamais gads varētu būt pietiekami aktīvs. Kritums būtu gaidāms tikai tad, kad pie durvīm būs nākamā krīze," prognozēja Lieģe.

Tāpat viņa norādīja, ka bez "Blackstone" Baltijā pirmo reizi ir ienācis arī viens no lielākajiem Eiropas investīciju fondiem "Kartesia", kurš piedalījās "GroGlass" pārdošanas darījumā.

"Eiropā naudas joprojām ir daudz. Ja nerunājam par Baltijas, bet par Eiropas bankām, tad tās joprojām ir gatavas ļoti daudz ko finansēt. Konkurence par uzņēmumiem, kuri atrodas Eiropā, ir milzīga. "MergerMarket" dati liecina, ka 2018. gada trīs ceturkšņos uzņēmumu pārņemšanas un apvienošanās darījumu kopējā summa jau ir gandrīz tāda pati kā visā 2017. gadā kopā. Konkurence par uzņēmumiem attīstītajā Eiropā ir ļoti liela, to vērtējumi ir augsti. Attiecīgi ļoti daudzi investori sāk skatīties uz tām teritorijām, kur iepriekš nav darbojušies, sāk iet plašumā. Pirmā, uz ko sāka skatīties, bija Polija, kura ir lielākais tirgus Austrumeiropā. Bet tagad arī Polijā jau ir grūti atrast labus un interesantus uzņēmumus. Attiecīgi notiek virzība tālāk, un arī Baltija jau ir tajā reģionā, uz kuru investori skatās. Turklāt Baltijā uzņēmumu cenas joprojām ir zemākas nekā Rietumeiropā," jaunu spēlētāju parādīšanos Baltijas tirgū skaidroja Lieģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!