Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pagājušajā desmitgadē, šķiet, viens no interesantākajiem un sabiedrības uzmanību piesaistošākajiem zinātnes laukiem bija kosmosa izpēte – atkārtoti izmantojamas raķetes, Mēness un Marsa kolonizācija, kosmosa tūrisms un derīgo izrakteņu ieguve no asteroīdiem bija plaši apspriests temats. Taču nu, kā liecina dati, globālās ķibeles un mākslīgā intelekta spīdums samazinājis investoru interesi par kosmiskajiem ķermeņiem.

Tolaik sarosījās arī citi uzņēmumi, kas gribēja gan attīstīt kosmosa tūrismu, gan iegūt uz Zemes iekārojamos dārgmetālus no Saules sistēmā lidojošajiem kosmiskajiem ķermeņiem. Vēl nesen "Delfi Bizness" vēstīja par japāņu uzņēmēja plānu atvērt kosmosa viesnīcas

Taču cipari nemelo – privātie investori kosmosa iekarošanai tic mazāk. 

Sarūk ieguldījumi

Saskaņā ar finanšu uzņēmuma "Space Capital" analīzi privātās investīcijas kosmosa ekonomikā 2022. gadā samazinājās par 58%, salīdzinot ar 2021. gadu. Jāmin gan, ka te netiek runāts tikai par publiski akciju biržās pieejamajiem uzņēmumiem, bet arī par uzņēmumiem, kuros iegulda riska kapitāla investori. 

"Space Capital" ziņojumā teikts, ka ārējais spiediens uz uzņēmumiem kopumā būs pozitīvs nozarei. "Kvalitatīvi uzņēmumi ar piemērotību produktu tirgum, pozitīvu bilanci un spēcīgu vadību arī turpmāk saņems finansējumu, lai gan novērtējumi vairāk atbildīs vēsturiskajiem vidējiem rādītājiem," ziņojumā sacīja "Space Capital" vadošais partneris Čads Andersons.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!