Foto: DELFI
Latvija ir saņēmusi no Lietuvas tiesībsargājošajām iestādēm oficiālu apstiprinājumu, ka Lielbritānijā ir aizturēts arī bijušais Latvijas Krājbankas pastarpinātais īpašnieks un padomes loceklis, Krievijas izcelsmes miljardieris Vladimirs Antonovs, tāpēc neesot iemesla viņu izsludināt starptautiskajā meklēšanā, un iespējamo Antonova noziegumu izmeklēšanā abas kaimiņvalstis sadarbosies.

Par to žurnālistiem piektdien pastāstīja Valsts policijas priekšnieks, ģenerālis Ints Ķuzis.

Ķuzis sacīja, ka ar Lietuvas "Snoras banku" notikušais un Latvijas Krājbankā konstatētais 100 miljonu latu iztrūkums ir saistītas lietas, jo abas bankas bija viena koncerna sastāvdaļas, tāpēc Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošas iestādes sadarbosies izmeklēšanā.  

Latvijas policija pašlaik strādā divos virzienos - starptautiskā sadarbība par iztrūkstošo naudu un tās ceļiem citu valstu bankās un finanšu dokumentu pārbaude, lai noskaidrotu, vai citas bankas amatpersonas un darbinieki zinājuši par nelikumīgajiem darījumiem.

Ķuzis atgādināja, ka šobrīd viens aizdomās turētais - bijušais bankas vadītājs Ivars Priedītis - ir apcietināts, aizdomās tiek turēti arī citi valdes locekļi un Antonovs. Ķuzis skaidroja, ka sludināt Antobovu starptautiskajā meklēšanā neesot pamata, jo ir oficiāla informācija, ka viņš ir notverts Lielbritānijā, un viņa izdošanu pieprasīs Lietuva.

Tā kā Latvijas un Lietuavs izmeklēšanas ir "faktiski viena lieta", Latvijas varētu neprasīt Antonova izdošanu. Policijas priekšnieks arī pieļāva, ka Antonova tiesāšana varētu notikt Lietuvā, apvienojot abu valstu tiesībsargu izmeklētās krimināllietas.

Vaicāts, vai policija varētu vērtēt arī kādu Latvijas amatpersonu atbildību par notikušo Krājbankā, Ķuzis atbildēja, ka tas atkarīgs no izmeklēšanas, jo kriminālprocess ir uzsākts tikai pirms pāris dienām.

Jau ziņots, ka Lietuvas policijas rīcībā esošā oficiālā informācija liecina, ka ceturtdien Lielbritānijā ir aizturēts arī bijušais Lietuvas "Snoras" bankas akcionārs Raimonds Baranausks.

Lietuvas ģenerālprokurors Darjus Valis  trešdien parakstījis Eiropas Savienības (ES) orderi "Snoras" bijušo lielāko akcionāru Antonova un Baranauska aizturēšanai. Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka Antonovam un Baranauskam izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielā apmērā un dokumentu viltošanu, bet Baranauskam - arī par grāmatvedības datu sagrozīšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Savukārt Latvijā Antonovs, kurš bija "Latvijas Krājbankas" padomes priekšsēdētājs, ir atzīts par aizdomās turamo personu. Aizturēti arī "Latvijas Krājbankas" bijušie valdes locekļi, bet bijušajam valdes priekšsēdētājam Ivaram  Priedītim piemērots apcietinājums.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete - 68,1% akciju - piederēja Antonovam, bet 25,31% - Baranauskam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Savukārt Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Snoras" meitasbankas "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!