Foto: F64

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Dabas resursu nodokļa (DRN) likuma grozījumus, kas paredz palielināt nodokli vairākiem resursiem, kas jau tika aplikti ar nodokli, kā arī ieviest DRN par pirotehniku, drukātiem reklāmas materiāliem un ūdens resursu izmantošanu tā dēvētajās mazajās hidroelektrostacijās (HES).

Atbilstoši parlamenta vairākuma atbalstītajiem grozījumiem, par kuru pieņemšanu galīgajā lasījumā Saeima lems novembra sākumā, par 2. un 3. klases uguņošanas ierīcēm DRN būs 25% no to cenas pirms PVN.

Par reklāmas materiāliem - bukletiem, brošūrām, afišām, apsveikumu kartiņām - nodokļa likme plānota 1,30 eiro apmērā par kilogramu.

Savukārt par ūdens resursu izmantošanu mazajās HES nodoklis būs 0,018 eiro par vienu kilovatstundu.

Grozījumi arī paredz palielināt nodokli, kas jāmaksā par atkritumu apglabāšanu, dažādu zemes dzīlēs esošu resursu ieguvi, kā arī vairākām videi kaitīgām precēm.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) atzinis: nodokļa piemērošana reklāmas materiāliem veicinās dabas resursu efektīvu izmantošanu un ražotāji, iespējams, divreiz padomās pirms drukās materiālus, kuri bieži vien krājas kaudzēs pie iedzīvotāju pastkastītēm.

Iepriekš norādīts, ka DRN ir efektīvs instruments vides aizsardzības mērķu sasniegšanā. Šī nodokļa likmes ir periodiski pārskatāmas, un tām ir jābūt vērstām uz videi kaitīgas rīcības ierobežošanu un resursu efektivitātes atbalstīšanu un veicināšanu. Ja reklāmas materiālu ražotāji turpinātu savas aktivitātes līdzīgi kā šogad, tad pēc VARAM aprēķiniem nākamajā gadā DNR piemērošana reklāmas materiāliem valsts budžetā ienesīs ap 2 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!