Foto: LETA

Patlaban ar bankas "Citadele" potenciālo investoru ASV investīciju fondu "Ripplewood Holdings" turpinās sarunas par līguma projektu.

Pirms līguma noslēgšanas līguma projekts vēl būs jāskata un jāapstiprina valdībai, informēja Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš.

Latvijai galīgs un saistošs akciju pirkšanas un pārdošanas līgums ir jānoslēdz līdz šā gada beigām, bet līdz 2015.gada marta beigām ir jāsaņem nepieciešamās banku uzraudzības iestāžu atļaujas un jāpabeidz darījums.

Kārkliņš vērsa uzmanību, ka pēc līguma noslēgšanas ar investoru par akciju pirkšanu Latvijas, Lietuvas un Šveices banku uzraugu piekrišanas saņemšana darījumam var prasīt piecus-sešus mēnešus, jo ir nepieciešams izvērtēt potenciālos investorus pēc vairākiem kritērijiem - brīva kapitāla pietiekamība, finansiālā stabilitāte, ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāte, investora reputācija, biznesa plāns. Līdz ar to, lai savlaicīgi saņemtu nepieciešamās atļaujas un pabeigtu darījumu līdz 2015.gada 31.martam, "Citadeles" bankas akciju pirkuma un pārdevuma līgumu vēlams noslēgt pēc iespējas tuvākā laikā atkarībā no līguma projekta saskaņošanas norises.

"Citadeles" bankas pārdošanas termiņus regulē 2010.gadā noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK), kā arī šogad jūlijā EK pieņemtais pozitīvais lēmums par valsts atbalsta pasākumiem bankai "Citadele" un problemātisko aktīvu pārvaldītājai "Revertai". Minētais EK lēmums patlaban nav publiskots, bet tas paredz tādu pašu nosacījumu kā EK 2010.gada 15.septembra lēmums, ka Latvijai jāatrod "Citadeles" pircējs un jānoslēdz galīgs un saistošs pirkšanas un pārdošanas līgums ne vēlāk kā līdz 2014.gada 31.decembrim, skaidroja Privatizācijas aģentūras pārstāvis.

Savukārt ar EK šā gada 9.jūlijā lēmumu tika precizēta atsevišķu nosacījumi izpildes kārtība un termiņi, kas saistīti ar valsts atbalsta pasākumu izpildi un izbeigšanu bankā "Citadele". EK nolēma, ka bankas "Citadele" privātā kapitāla pārvaldīšanas biznesa pārdošana var notikt vienlaikus ar bankas akciju pārdošanu, nevis atsevišķi, kā bija iepriekš paredzēts. Tāpat lēmumā detalizētāk aprakstīta investoru piesaistes procesa kārtība, un tā paredz, ka Latvijas valstij no potenciālā investora līdz šā gada 30.septembrim jāsaņem saistošs piedāvājums par visu "Citadeles" bankas akciju pārdošanu. Respektīvi, ja šāds saistošais piedāvājums nav saņemts vai piedāvājums nav uzskatāms par saistošo piedāvājumu, būtu jāieceļ ar EK saskaņots atsavināšanas pilnvarnieks, kura uzdevums būtu pēc iespējas ātrāk pārdot bankas akcijas par jebkuru cenu. Ja saistošs investora piedāvājums ir saņemts, atbilstoši EK 9.jūlija lēmumam attiecīgais darījums ir jānoslēdz līdz 2015.gada 31.martam.

Privatizācijas aģentūras apkopotie dati rāda, ka bankai "Citadele" kopumā tika sniegts valsts atbalsts 377,9 miljonu eiro apmērā - likviditātes atbalsts 203,7 miljoni eiro, valsts daļa bankas kapitālā 109,9 miljoni eiro un subordinētais kapitāls 64,3 miljoni eiro. Pašlaik valsts atbalsts bankā "Citadele" ir 174,2 miljoni eiro. Banka līdz šim ir atmaksājusi 203,7 miljonus eiro likviditātes atbalsta, kā arī procentu un citos maksājumos par valsts atbalsta izmantošanu samaksājusi 46,32 miljonus eiro. Līdz ar to valsts atbalsts bankā "Citadele", ja pieskaita samaksātos procentus un citus maksājumus, ir sarucis par 250 miljoniem eiro un ir 127,9 miljoni eiro.

Banka "Citadele" darbu sāka 2010.gada augustā pēc valsts pārņemtās "Parex bankas" restrukturizācijas veiksmīgas pabeigšanas, kuras laikā toreizējās "Parex bankas" labie aktīvi tika pārnesti uz jaundibināto banku "Citadele".

Vislielākais valsts atbalsts toreiz vēl "Parex bankai" bija 2009.gadā - 1,73 miljardi eiro. Pašlaik valsts atbalsts kopumā ir 933,5 miljoni eiro - bankai "Citadele" 174,2 miljoni eiro un "Revertai" 759,3 miljoni eiro. Līdz šā gada augusta beigām valsts atbalsts bankai "Citadele" un "Revertai" kopā ir sarucis par 800,37 miljoniem eiro, bet procentu un citos maksājumos kopš 2008.gada par valsts atbalsta izmantošanu samaksāti 276,5 miljoni eiro. Ja pieskaita bankas samaksātos procentus un citus maksājumus, kopumā no "Parex bankas" glābšanas valsts jau ir atguvusi vairāk nekā vienu miljardu eiro.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB).

Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka "Ripplewood Holdings" iegādāsies 25% bankas "Citadele" akciju, 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās ERAB, kas paudusi atbalstu izvēlētajiem investoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!