Foto: F64

Bijušais Rīgas mērs un Saeimas deputāts Andris Ārgalis, kurš Latvijas Krājbankas krahā zaudējis aptuveni 56 000 latu, pagājušajā nedēļā iesniedzis Rīgas apgabaltiesā prasību atcelt pašreizējo bankas maksātnespējas administratoru, auditorfirmu "KPMG Baltics" (KPMG), jo tā savulaik esot bijusi saistīta ar bijušo bankas akcionāru Vladimiru Antonovu, portālam "Delfi" apstiprināja Ārgalis.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar viņam pieejamo informāciju KPMG pirms dažiem gadiem cieši sadarbojies ar iepriekšējā bankas lielākā akcionāra Antonova uzņēmumiem. Tos KPMG "ilgstoši esot konsultējis un es te saskatu izteiktu interešu konfliktu un, iespējams, pat tīru korupciju", skaidroja Ārgalis, piebilzdams, ka viņš kā bankas kreditors netic, ka KPMG maksimāli strādās kreditoru interesēs, tāpēc arī iesniegta prasība tiesā.

Ārgalis pauda viedokli, ka Latvijas banku uzraugam Finanšu un kapitāla tirgus komisijai bija jābūt zināmam faktam par KPMG un Antonova uzņēmumu agrāko sadarbību, taču, neraugoties uz to, "KPMG Baltics" iecelts par Krājbankas administratoru, lai gan likums liedz šādā statusā iecelt maksātnespējīgās kredītiestādes darbībā ieinteresētas vai ar to saistītas personas.

Ārgalis piebilda, ka viņš tiesā vērsies viens pats savā vārdā un par līdzīgām kreditoru prasībām viņam nav zināms.

Medijiem trešdien anonīmi izplatītajā Ārgaļa pieteikuma kopijā norādīts, ka 2007.gadā intervijā ietekmīgajam žurnālam "Forbes" Antonovs slavējis personas, kas viņam palīdzējušas izveidot banku biznesu, "sevišķus pateicības vārdus veltot KPMG konsultantiem". "Tieši KPMG konsultanti bija tie, kas palīdzēja V.Antonovam nopirkt bankas Krievijā, un, visticamāk, tieši KPMG bija tie konsultanti, kas palīdzēja Antonovam iegādāties Latvijas Krājbanku," norādīts pieteikumā.

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte portālam "Delfi" sacīja, ka FKTK, vērtējot maksātnespējas administratoru kandidātus, saņēma apliecinājumu no KPMG, ka tā atbilst visām likumos noteiktajām prasībām. Kompānija apliecinājusi, ka tai nepastāv interešu konflikts attiecībā uz banku, kā arī tai nav citu šķēršļu būt par administratoru Krājbankas maksātnespējas procesā.

Līcīte piebilda, ka komisijas rīcībā nebija informācijas, kas dotu pamatu šaubām par KPMG atbilstību likuma prasībām. Arī Rīgas apgabaltiesa šo kandidātu maksātnespējas administratora pienākumu pildīšanai ir apstiprinājusi.

Savukārt KPMG sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis portālam "Delfi" sacīja, ka KPMG "kategoriski noraida izteiktos apgalvojumus par kompānijas iespējamo interešu konfliktu". Tāpat patiesībai neatbilstot apgalvojums, ka KPMG konsultējis Vladimiru Antonovu par Krājbankas iegādi.

KPMG pārstāvis uzsver, ka starptautisko auditoru kompāniju prakse ļoti stingri nosaka, ka pirms līgumu slēgšanas ar klientu notiek iespējamā interešu konflikta pārbaude. Šādu pārbaudi veica arī KPMG pirms pieņēma uzaicinājumu iesaistīties Krājbankas maksātnespējas lietā. "KPMG globālajam tīklam ir izstrādāta īpaša Interešu konfliktu pārbaudes sistēma, kurā ir informācija par visu KPMG biroju sniegtajām konsultācijām un darījumiem visā pasaulē," norāda Fīrmanis.

Viņš informē arī, ka KPMG lūdzis zvērināta advokāta Romualda Vonsoviča biroju izvērtēt iespēju "tiesiski reaģēt uz it kā Ārgaļa iesniegtajiem nepatiesajiem faktiem".

Jau vēstīts, ka sākotnēji FKTK bankas administratora amatam virzīja Aigaru Lūsi, taču pēc tam šo kandidatūru atsauca, lēmumu motivējot ar informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm. Pēc tam bankas administratora amatam tika virzīts Ints Goldmanis, taču viņa kandidatūru tiesa neapstiprināja. Nedaudz vēlāk FKTK iesniedza Rīgas apgabaltiesā lūgumu lemt par zvērinātu revidentu komercsabiedrības "KPMG Baltics" apstiprināšanu par Krājbankas maksātnespējas procesa administratoru.

KPMG par Krājbankas maksātnespējas administratoru Rīgas apgabaltiesa apstiprināja decembra vidū. Tiesa bankas maksātnespēju atzina 23.decembrī. Bankas maksātnespējas administratoram tika iesniegti četri Krājbankas sanācijas priekšlikumi, taču no tiem neviens KPMG ieskatā nebija īstenojams. Tāpēc administrators kā reālāko bankas maksātnespējas risinājumu piedāvāja kredītiestādes likvidāciju, ko arī FKTK otrdien atbalstīja.

Krājbankas pastarpinātā īpašnieka Vladimira Antonova tēvs un bijušais bankas padomes loceklis Aleksandrs Antonovs, kurš pērn decembrī bija ieradies Latvijā, aicināja domāt par bankas sanāciju.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar Krājbanku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!