Foto: LETA

Plāns Latvijā aizliegt banku sadarbību ar čaulas uzņēmumiem, kā rezultātā ar ārvalstu klientiem strādājošām bankām jāmaina biznesa modelis un no banku sektora noguldījumu kopapjoma pazudīs vairāki miljardi eiro, kopumā ietekmē salīdzinoši nelielu daļu no Latvijas banku sektora, jo apmēram 90% vietējo klientu tiek apkalpoti četrās lielākajās Latvijas klientus apkalpojošās bankās, trešdien žurnālistiem sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa.

"Pārorientācija skars salīdzinoši nelielu daļu no sektora," sacīja Liepiņa.

Asociācijas vadītāja skaidroja, ka atteikšanās no augsta riska klientiem ir notikusi jau līdz šim, bet tagad ir skaidrs, ka tas jādara vēl intensīvāk. Pagājušā pusotra gada laikā bankas Latvijā jau atteikušās no sadarbības ar vairāk nekā 30 000 klientu. "Tātad arī šie procesi nesākās šodien vai vakar, bet notiek ilgi," teica Liepiņa.

Viņa vērsa uzmanību, ka jau pērn Komercbanku asociācija iestrādāja savās vadlīnijās normu, ka sadarbība ar augsta riska klientiem ir nepieļaujama. Līdz ar to bankas jau ir sagatavotas. Plašāka aizlieguma iekļaušana likumā ļautu līdz galam šajā problēmā rast risinājumu, rezumēja banku nozares pārstāve.

"Ir nepieciešami izlēmīgi soļi," atzina Liepiņa un uzsvēra, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārziņā ir arī visi pārējie instrumenti, lai aizliegtu augsta riska ekspozīciju banku sektorā. "FKTK rīcībā ir pietiekami instrumenti, lai efektīvi veiktu šos pasākumus," pārliecību pauda Liepiņa.

"Sagaidām no uzraugošajām institūcijām skaidru un izlēmīgu rīcību tur, kur tā ir nepieciešama, lai novērstu jebkādas iespējas, ka mēs varētu saņemt papildu signālus no ASV finanšu sistēmu uzraugošajām iestādēm," sacīja Komercbanku asociācijas vadītāja.

Asociācija secina, ka ir būtiski turpināt arī efektīvu dialogu ar ASV pusi un sniegt koordinētu viedokli ASV un starptautiskajiem partneriem, kuri vēršas gan individuāli pie bankām, gan pie asociācijas ar jautājumiem par to, kāds ir valdības plāns Latvijā radušās problēmsituācijas risināšanai.

"Latvijas valdībai jādara viss nepieciešamais, lai parādītu skaidru rīcību un apņēmību apkarot finanšu noziegumus un nepieļaut Latvijas banku sistēmas izmantošanu prettiesiskām darbībām, kas neatbilst starptautiskajai praksei un tiesībā," uzsver LKA.

Asociācija turpinās strādāt pie pašregulācijas prasību konsekventas ieviešanas un stingrākas ievērošanas LKA biedru vidū, kā arī pastāvīgi izvērtēs nepieciešamību šos dokumentus pilnveidot un, ja nepieciešams, pieņemt jaunas pašregulācijas prasības.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) žurnālistiem apliecināja, ka Komercbanku asociācija pēdējā pusotra, divu gadu laikā ir bijusi ļoti labs partneris valdībai. Asociācija pati uzņēmušies ļoti lielu iniciatīvu izglītot, pārliecināt savus biedrus, ka būtiski ir jāmaina biznesa modelis.

"Mēs kopīgi esam ASV prezentējuši finanšu sektora sakārtošanā padarīto, un tas ir ļoti svarīgi, ka Komercbanku asociācija ir nevis nostājusies pret valdību un valsti, mēģinot aizstāvēt savus biedrus, kuri varbūt grib nodarboties ar apšaubāmu biznesu, bet tieši otrādi – māca savus biedrus, izglīto un palīdz viņiem pārorientēt darbību. Tas ir liels pienesums kopējai sektora sakārtošanai," sacīja finanšu ministre.

Kā ziņots, Finanšu sektora attīstības padome 21. martā vienojās par čaulas kompāniju aizliegšanu Latvijā, lai mūsu valsts finanšu sektoru attīrītu no aizdomīgas naudas klātbūtnes. Čaulas kompāniju apkalpošanas aizlieguma rezultātā no Latvijas banku sektora aizplūdīs vairāki miljardi eiro – pieprasījumu depozīti jeb norēķinu kontu atlikumi. Šai naudai nav ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību, uzsver amatpersonas.

LKA darbojas visas Latvijā strādājošās komercbankas, izņemot "Rietumu banku", kas pēc "ABLV Bank" darbības apturēšanas ir lielākais spēlētājs ārvalstu klientu apkalpošanas segmentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!