Foto: LETA
Dienās pirms un uzreiz pēc 2014. gada iestāšanās iedzīvotāji ziedojumu kastēs, kas izvietotas veikalos, labdarībai atvēlējuši vairākas reizes lielākas summas nekā citos gados.

Ziedojumu kastes tiek pārpildītas, jo pēc pēdējo pirkumu veikšanas ar latiem, pāri palikušo sīknaudu veikalu apmeklētāji labprātāk velta cēliem mērķiem, nevis par visām varītēm cenšas iztērēt, "Delfi" sacīja labdarības organizācijas "Ziedot.lv" komunikāciju vadītāja Ilze Ošāne. Arī ar pārskaitījumu palīdzību iedzīvotāji ir aktīvi ziedojuši, tomēr ne augstākā līmenī kā ikkatru gadu miju.

Pagaidām nav zināms, cik daudz naudas pēdējo dienu laikā ir saziedots, bet apjoms ir tik liels, ka inkasatori jāsauc vai ik dienas. Tomēr jau tagad skaidrs, ka 2013. gada nogalē un pirmajā 2014. gada nedēļās labdarībai atvēlēto līdzekļu summa Latvijā ir vairākas reizes lielākā nekā ierasts.

Katrā veikalu ķēdē izvietotajās ziedojumu kastītēs nauda tiek vākta dažādiem mērķiem. Piemēram, "Rimi" un "Supernetto" ziedotā nauda tiks izmantota akcijā "Eņģeļi pār Latviju", bet "Maxima" veikalos ziedotā nauda tiks veltīta 21. novembra traģēdijas upuriem un viņu ģimenēm.

Arī Jaunā gada sagaidīšanas pasākumā 11. novembra krastmalā iedzīvotāji pusnaktī simboliski atbrīvojušies no pēdējiem latiem, tos ziedojot labdarībai un Jauno gadu sagaidot ar makos sagatavotu brīvu vietu jaunajiem eiro.

Monētu savākšana un maiņa pret eiro "Ziedot.lv" gan galvassāpes nesagādājot, jo šāda tendence prognozēta jau iepriekš. Inkasācijas pakalpojumus organizācijas sadarbības partneri, neraugoties uz tiešā un pārnestā nozīmē smago monētu pārvadāšanas darbu, veic bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!