Foto: Privātais arhīvs

Trešdien, 18. maijā, no īslaicīgās aizturēšanas izolatora tika atbrīvota aizturētā AS "Baltic International Bank" darbiniece bez apsūdzību izvirzīšanas un aizdomās turētā statusa piemērošanas, teikts "Baltic International Bank" paziņojumā medijiem.

"Baltic International Bank" informē, ka banka turpina sadarboties ar Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām un dara visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk izmeklētu un atrisinātu šīs nedēļas sākuma incidentu "Baltic International Bank".

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka Ekonomikas policija pirmdienas, 16. maija, pēcpusdienā veikusi kratīšanu "Baltic International Bank". Kratīšana veikta saistībā ar kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju grupā. Ekonomikas policija pēc kratīšanas bankā un vairākos saistītos objektos aizturēja vienu no bankas darbiniecēm, kura bija atbildīga par sadarbību ar pārstāvniecību Ukrainā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas – par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju personu grupā. Tiek uzsvērts, ka lieta sākta pret konkrētām personām, nevis pret banku kopumā.

Bankas lielākais akcionārs un padomes priekšsēdētājs Valērijs Belokoņs akcentējis, ka, "lai arī notikusī kratīšana esot nepatīkama, tā neskar bankas darbību". Belokoņa rīcībā neesot informācijas, kas liktu šaubīties par aizturētās darbinieces godīgumu.

"Baltic International Bank" pirmdien iesniedza Latvijas tiesībsargājošajās institūcijās dokumentus un iesniegumu ar aicinājumu izmeklēt trešo pušu iespējamu mēģinājumu veikt nelikumīgas naudas operācijas, izkrāpt no bankas naudu un graut bankas reputāciju. "Baltic International Bank" rīcībā nav informācijas, vai kratīšana bankā notika tāpēc, ka banka iesniedza pieteikumu izmeklēt un atklāt iespējamo provokācijas mēģinājumu pret banku, vai citu iemeslu dēļ.

Kā ziņots, "Baltic International Bank" lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (69,89%) un Vilorijs Belokoņs (30%).

"Baltic International Bank" dibināta 1993. gadā. Banka pērn strādāja ar 1,797 miljonu eiro zaudējumiem. Bankas auditētajā 2015. gada finanšu pārskatā skaidrots, ka, neskatoties uz ievērojamo ienākumu no pamatdarbības pieauguma, pagājušais gads noslēgts ar zaudējumiem, jo izveidoti uzkrājumi kredītiem un samaksāts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas piemērotais sods, kas bankai tika piemērots par iekšējās kontroles sistēmas trūkumiem.

Pērn gada beigās "Baltic International Bank" bija 12. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!