Foto: Publicitātes attēli
Ar bezkontakta maksājumu kartēm, kas ļauj norēķināties par pirkumiem, neievadot PIN kodu un nepieskaroties karšu terminālim, pašlaik iespējams norēķināties aptuveni 13% no tirdzniecības vietām, kur pieejami karšu maksāšanas termināli.

Latvijā ir pieejami aptuveni 38 100 karšu maksāšanas termināli, no tiem aptuveni piecos tūkstošos jeb 13% ir pieejams bezkontakta maksāšanas pakalpojums, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) informācija.

Pašlaik Latvijā vidēji dienā notiek 800 bezkontakta norēķini, kas noteikti nav maz, pārliecināta ir LKA sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace.

"Cilvēki pakāpeniski mācās, un pirmie aktīvie lietotāji noteikti būs jaunieši, kuru iepirkšanās paradumi un gatavība jaunām tehnoloģijām ļaus ātrāk ieviest savā ikdienā bezkontakta norēķinus. Tieši tādēļ, piemēram, "Swedbank" sāka savu karšu nomaiņu pret bezkontakta kartēm tieši ar ISIC kartēm," portālam "Delfi skaidro Melnace.

"Dati par karšu skaitu mums ir uz septembra beigām, jo LKA apkopo ceturkšņu datus: tad Latvijā kopumā bija izsniegti apmēram 17 tūkstoši karšu. Taču bankas, kas kartes izsniedz, dara to ļoti aktīvi, un karšu skaits divu mēnešu laikā noteikti ir krietni palielinājies," apgalvo Melnace.

Šobrīd bezkontakta kartes izdod četras bankas – "SEB banka", "Swedbank", "Nordea banka" un "ABLV Bank", bet "DNB bankas" un "Citadele" bankas pārstāvji "Delfi" skaidro, ka pakalpojumu plāno sākt piedāvāt 2017. gada janvārī vai februārī.

"Patlaban svarīgāka ir termināļu nomaiņa, lai nākamā gada sākumā klientiem, kuri saņems šādas kartes, būtu iespēja tās ērti pielietot. Pašlaik tirgū ir nomainīti tikai aptuveni 10-15% no visiem termināliem. Novērtējot līdzšinējo termināļu nomaiņas tempu, sagaidu, ka patiesi ērta bezkontakta karšu lietošana Latvijas iedzīvotājiem būs, sākot no 2017. gada vidus," stāsta "DNB bankas" Ikdienas pakalpojumu kategorijas vadītājs Jānis Dambergs.

Viņš neprecizē, cik šāda pakalpojuma ieviešana varētu izmaksāt. "Citadele" pārstāvji min, ka bankai bezkontakta karšu ieviešana kopumā, ņemot vērā programmatūras pārmaiņas, varētu izmaksāt "vairākus simtus tūkstošu eiro".

Tikmēr lielākie mazumtirdzniecības veikali jaunās kartes sākuši pieņemt tikai nesen un skaidro, ka pakalpojuma popularitāte pieaug. "Rimi" pārstāvji informē, ka pašlaik ar bezkontakta kartēm iespējams norēķināties visos 119 Latvijas "Rimi" un "Supernetto" veikalos.'

"Maxima" pašlaik ar kartēm iespējams norēķināties trešdaļā no uzņēmuma 151 veikala Latvijā. "Norēķini ar bezkontakta maksājumu kartēm nedaudz vairāk nekā nedēļu ir pieejami 52 "Maxima Latvija" veikalos. Plānots, ka līdz nākamā gada vidum iespēja norēķināties par pirkumiem ar bezkontakta maksājumu kartēm būs visos "Maxima Latvija" veikalos," stāsta uzņēmuma komunikācijas speciāliste Zane Udrase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!