Foto: AFP/Scanpix

Mirušā Krievijas miljardiera Borisa Berezovska īpašuma pārvaldniece - auditorfirma "Grant Thornton" - Francijas tiesā pieprasījusi atcelt Berezovskim piederējušās savrupmājas konfiskāciju, lai līdzekļus varētu atgūt Berezovska kreditori, kuru vidū ir arī Latvijas banka "Baltic International Bank".

Ziņu aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka Berezovskis "Baltic International Bank" palicis parādā 66 miljonus sterliņu mārciņu (74,5 miljoni eiro). Kreditoru vidū ir arī Krievijas nacionālā aviokompānija "Aeroflot", bijusī Berezovska civilsieva Jeļena Gorbunova, Lielbritānijas nodokļu dienests un miljardieris Romāns Abramovičs.

"Grant Thornton" advokāts Stefans Bonifasī Eksanprovansas apelācijas tiesas sēdē trešdien pieprasījis atcelt lēmumu konfiscēt villu "Chateau de la Garoupe", kas atrodas Antibas zemesragā pie Vidusjūras. Pēc ekspertu aplēsēm, 100 000 kvadrātmetru plašā īpašuma vērtība varētu būt aptuveni 100 miljoni eiro. Villas dzīvojamo telpu kopējā platība ir apmēram 1500 kvadrātmetru.

Prokuratūra un Francijas valsts iestāde, kas pārvalda konfiscētos īpašumus, iebilst pret lēmuma par konfiskāciju atcelšanu. Tiesa 2015.gadā pieņēma lēmumu konfiscēt īpašumu, atzīstot, ka tas daļēji iegādāts par izlaupīšanas ceļā iegūtu un atmazgātu naudu.

"Grant Thornton" pārstāvis norādījis, ka lēmums pilnībā konfiscēt villu esot neproporcionāls, jo tās iegādē izmantoti tikai pieci miljoni ASV dolāru (4,1 miljons eiro) nelikumīgi iegūtas naudas. Tas ir tikai puse no toreizējās pirkuma summas un tikai apmēram 5% no īpašuma pašreizējās vērtības.

"Būtu godīgi, ja šis īpašums, kuram ir ievērojama vērtība, tiktu izmantots, lai samaksātu kompensācijas kreditoriem, kuriem nodarījusi kaitējumu Borisa Berezovska krāpnieciskā rīcība," uzsvēris Bonifasī.

Plānots, ka tiesa spriedumu paziņos 21.aprīlī.

"Bloomberg" ziņo, ka "Grant Thornton" arī mēģina panākt, lai kreditoru ciesto zaudējumu kompensēšanai tiktu izmantots vēl viens Berezovskim piederējis īpašums "Clocher de la Garoupe". Pēc Francijas prokuratūras sniegtās informācijas, tā vērtība ir apmēram 60 miljoni eiro.

Pēc "Grant Thornton" sniegtajām ziņām, Berezovska parādu kopsumma ir apmēram 296 miljoni mārciņu (334 miljoni eiro).

2013.gada 23.martā Berezovskis tika atrasts miris savās mājās Askotā netālu no Londonas. Saskaņā ar Lielbritānijas policijas sniegto informāciju sekcijas rezultāti liecina, ka viņš pakāries, un neuzrāda nekādas vardarbīgas cīņas pēdas.

Kā ziņots, pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" pagājušā gada beigās bija desmitā lielākā banka Latvijā. Tās lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (62,08%) un Vilorijs Belokoņs (32,99%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!