Līdzīgi kā globālajos tirgos, arī Baltijai 2022. gada sākums šķita visai pozitīvs – pandēmija ir beigusies, uzņēmumi, kas nevarēja pilnvērtīgi strādāt, sāk strauji atkopties un to akciju vērtība augs. Taču karš vien tūkstoš kilometru no Rīgas ieviesa savas korekcijas – Baltijas akciju vērtība ievērojami kritās un tās līdz šim vēl nav atkopušās. "Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Tarass Buka "Nākotnes kapitālam" stāsta, ka ilgtermiņā tirgus atkopsies, jo jau šobrīd, skatoties uz datiem, redzams, ka Baltijas akcijām sokas labāk nekā, piemēram, "S&P 500".

Viņš skaidro, ka februāra beigās un marta sākumā tirgi sasniedza savu zemāko punktu. “Līmeņi liecina pat neitrālu tirgus pozicionējumu,” saka Buka. Savukārt, runājot par kopējo kritumu, viņš norāda, ka “Baltija izskatās pat labāk nekā globālie tirgi, tie ir –5, –6% pretstatā Eiropai, kur kritums ir bijis –15% kopš gada sākuma”. Viņaprāt, relatīvā izolētība ir ļāvusi pārmaiņas pārdzīvot veiksmīgāk nekā citviet. Eksperts norāda, ka Baltijas tirgos vienas akcijas risks pret visu kopējo tirgu ir mazāks nekā Eiropas lielajos tirgos.

Runājot par nākotnes prognozēm, eksperts norāda, ka “atmaksājas būt optimistam”, proti, pieredze liecina, ka ilgtermiņā tirgi atgūstas. “Viss ir ciklisks,” saka Buka, sakot gan, ka līdz gada beigām drīzāk ir jābūt noskaņotiem konservatīvi, ņemot vērā, kas notiek ekonomiskajos un ģeopolitiskajos jautājumos. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!