Foto: Shutterstock

Neraugoties uz Covid-19 pandēmijas ietekmi, 2020. gadā Baltijas reģionā tika reģistrēti 70 uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumi, kuru kopējā vērtība ir 1,2 miljardi eiro, vēsta jaunākais "Ellex" publicētais pārskats "Baltic M&A Monitor", kas tapis sadarbībā ar "Mergermarket".

Šāds aktivitātes līmenis atbilst vai pat mazliet pārsniedz pagājušā gada līmeni, norāda eksperti.

"Šie rezultāti ir pretēji gaidītajiem, ņemot vērā Covid-19 radītos apstākļus un ekonomiskās grūtības," stāsta "Ellex" partneris Latvijā Raimonds Slaidiņš. "Mūsu juridiskā palīdzība darījumos ir bijusi ievērojami lielāka, nekā paredzējām. Izturība un sīkstums ir bijušas vēsturiskas īpašības Baltijas valstīs. Tas bija īpaši labi redzams globālās finanšu krīzes laikā un arī pērn, kad nonācām ārkārtīgi ekstremālos apstākļos," viņš saka.

Eiropa kopumā ir smagi cietusi no pandēmijas. Uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumu apjoms nokritās par 17% – no 2019. gadā ziņotajiem 8151 darījumiem līdz 6789, tāpēc Baltijas valstu spēcīgie rādītāji uz šī fona izceļas vēl vairāk.

"2020. gada sākumā tirgus piedzīvoja šoku, un neviens nezināja, kas notiks. Taču dažus mēnešus vēlāk, kad valdība paziņoja par savu atbalsta programmu un privātās bankas pasludināja maksājumu brīvdienas aizdevumiem un citus pasākumus, situācija sāka norimt. Atbalsts ļāva uzņēmumiem pārciest grūtības, un vasaras sākumā mēs pieredzējām aktīvu darījumu slēgšanu. Tehnoloģijas, mediji un telekomunikācijas (TMT) vēl aizvien ir tā reģiona nozare, kurā norisinājās vislielākais uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumu skaits, kuru īpatsvars sasniedza 20% no visiem darījumiem Baltijas valstīs – par 17% vairāk nekā 2017./2018. gadā. Savukārt kopējā darījumu vērtība šajā nozarē bija 31% no visu darījumu vērtības, kas ir par 9% vairāk nekā 2017./2018. gadā," uzsver "Ellex" partneris Igaunijā Svens Paps.

Šajā nozarē slēgti arī trīs no sešiem lielākajiem šāda veida darījumiem Baltijā 2020. gadā, ieskaitot otro un trešo lielāko apvienošanās darījumu, kā arī vēl trīs no 14 lielākajiem darījumiem. Privātā kapitāla ieguldījumi Baltijas valstīs arī ir mazliet pieauguši 2020. gadā, kur privātā kapitāla uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumu apjoms pieauga līdz 17 darījumiem salīdzinājumā ar 15 darījumiem 2019. gadā, bet šo darījumu kopējā vērtība pieauga līdz 301 miljonam eiro salīdzinājumā ar 283 miljoniem eiro iepriekš.

Alternatīvo ieguldījumu jomā, visticamāk, sagaidāms ilgtermiņa pieaugums – uz to norāda pasaules mēroga privātā kapitāla ieguldījumu uzņēmumi, kuri meklē augstu ieguldījumu atdevi un interesējas par šo reģionu, kā arī vietējo ieguldījumu fondu veidošanās.

"Privātā kapitāla fondi ir uzkrājuši daudz sausa pulvera – apgrozībā ir daudz līdzekļu. 2021. gadā, kad radīsies lielāka skaidrība un paātrināsies vakcinācijas programmas, mēs, visticamāk, pieredzēsim vēl lielāku uzņēmumu iegādes un apvienošanās aktivitāti un nozīmīgus darījumus." Baltijas uzņēmumu iegādes un apvienošanās tirgus 2020. gadā ir izturējis vēl nepieredzētus pārbaudījumus, taču ieņem spēcīgu pozīciju, lai baudītu uzplaukumu 2021. un arī nākamajos gados," saka "Ellex" partneris Lietuvā Paulius Gruodis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!