Foto: LETA

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzraudzības iestāžu koordinētas sadarbības rezultātā secināts, ka "Luminor" noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēmām un iekšējiem noteikumiem ir nepieciešami uzlabojumi, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

FKTK skaidro, ka "Luminor" savās iekšējās procedūrās jānorāda, kā tā pastāvīgi izvērtē nepieciešamību papildināt resursus un informācijas tehnoloģiju risinājumus visā grupā un atsevišķās struktūrvienībās, kas nodarbojas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu. Jāuzlabo bankas apkopoto datu kvalitāte, kā arī darījumu uzraudzības sistēma. "Luminor" arī jānodrošina savlaicīga un kvalitatīva klientu padziļinātā izpēte, paredzot tam atbilstošus resursus.

Pagājušajā gadā "Finantsinspektsioon" (Igaunija), Finanšu un kapitāla tirgus komisija un Lietuvas Banka veica klātienes pārbaudi "Luminor AS" visās trīs Baltijas valstīs. Tās pārbaudīja, vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēma un "Luminor" iekšējie noteikumi atbilst normatīvo aktu prasībām. Uzraudzības procedūras tika veiktas pastāvīgā naudas atmazgāšanas novēršanas uzraugu kolēģijas sadarbībā, ko izveidoja "Finantsinspectioon" kā "Luminor" vadošais uzraugs.

Viena no Baltijas valstu uzraudzības iestāžu prioritātēm ir panākt, lai bankas un citi finanšu tirgus dalībnieki izveidotu atbilstošas iekšējās kontroles sistēmas. Lai to nodrošinātu, uzraudzības iestādes pastāvīgi norāda uz finanšu sektora riskiem un piemēro uzraudzības pasākumus finanšu tirgus dalībniekiem.

"Luminor" norāda, ka nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršana un finanšu noziegumu atklāšana ir būtisks solis valsts reputācijas un ekonomikas attīstībā. Banka pilnībā atbalsta procesus un darbības, kas vērstas uz nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu un finanšu noziegumu atklāšanu, un jau šobrīd regulāri izvērtē un uzlabo bankas procesus, kā arī pastāvošo praksi nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas jomā. "Luminor" galvenokārt apkalpo tikai ar Baltijas reģionu saistītas personas un uzņemas zemu risku.

"Luminor" pateicamas uzraugošajām iestādēm par ieguldīto darbu, veicot apjomīgas un rūpīgas pārbaudes, un esam pārliecināti, ka sniegtie secinājumi un ieteikumi palīdzēs bankai vēl vairāk pilnveidot pastāvošos procesus nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas jomā. "Luminor" atzīst pārbaudēs izdarītos secinājumus un sniegtās norādes par nepieciešamiem uzlabojumiem atsevišķos iekšējos procesos un risinājumos. Banka jau ir ieviesusi vairākus uzlabojumus un turpinās uzsākto darbu saskaņā ar uzraugošajām iestādēm iesniegto plānu. "Esam gandarīti, ka pārbaužu secinājumi apstiprina mūsu zemo riska apetīti un konservatīvo biznesa modeli finanšu noziegumu jomā," teic bankā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!