Foto: Pixabay

Lielākās Zviedrijas ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Swedbank Robur" pārvaldītajos fondos vien pāris mēnešu laikā Latvijas iedzīvotāji ieguldījuši vairāk nekā 3,7 miljonus eiro. Kopā visās Baltijas valstīs "Swedbank Robur" fondos jau ieguldīti teju 14 miljoni eiro, skaidro "Swedbank" Investīciju daļas eksperts Rolands Zauls.

"Swedbank Robur" nule kā paziņojis par vēl divu jaunu fondu piedāvāšanu Baltijas investoriem, papildus jau 16 esošajiem ieguldījumu fondiem. Viens no jaunajiem fondiem ir "Swedbank Robur Corporate Bond Europe" obligāciju fonds, kas galvenokārt veic ieguldījumus augsta reitinga Eiropas uzņēmumu parāda vērtspapīros. Otrs jaunievedums no "Robur" fondu klāsta ir "Corporate Bond Europe High Yield", kas Iegulda zemāka reitinga Eiropas uzņēmumu parāda vērstpapīros ar augstāku potenciāli iespējamo ienesīgumu.

"Swedbank Robur" investīcijas tiek veiktas saskaņā ar vides ilgtspējas jautājumiem, kuru risināšanai nepieciešama sadarbība starp visām valstīm un tirgus dalībniekiem. Tā, piemēram, pagājušogad "Swedbank Robur" pakāpeniski pārdeva visas to uzņēmumu daļas, kuru darbība jebkādā mērā bija saistīta ar Arktikas apgūšanu. Šī reģiona vide ir ļoti nozīmīga pasaules klimata izmaiņu kontekstā un tāpēc jebkāda veida darbība šajā reģionā tiešā veidā ietekmē vidi ne tikai vietējā mērogā, bet atstāj ietekmi arī uz klimatu visā pasaulē.

Turklāt uzņēmums ir kļuvis par pirmo pasaulē, kura portfelī ir pieci fondi, kas pilnībā atbilst ANO Parīzes nolīgumam par klimata pārmaiņām. Visi "Swedbank Robur" fondi ievēro uzņēmuma atbildīgu ieguldījumu politiku, kas fondiem neļauj ieguldīt uzņēmumos, kuri darbojas fosilo kurināmo nozarē, ja vien tiem nav izstrādāts skaidrs plāns pārejai uz videi nekaitīgu darbību. "Swedbank Robur" arī neveic ieguldījumus uzņēmumos, kuri darbojas ieroču, pornogrāfijas, tabakas un kanabisa nozarē, informē "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Pagājušajā gadā "Swedbank Robur" pakalpojumus ir izmantojuši vairāk nekā četri miljoni privāto un institucionālo ieguldītāju. Decembra beigās uzņēmuma pārvaldīto fondu aktīvi sasniedza 166 miljardus eiro.

"Swedbank Robur" savu darbību sāka 1967. gadā. Šobrīd uzņēmums pārvalda 89 ieguldījumu fondus, kas aptver visus pasaules reģionus un nozīmīgākos biznesa sektorus.

"Swedbank" AS Latvijā ir "Swedbank AB" meitas sabiedrība. "Swedbank AB" (publ) galvenais birojs atrodas Zviedrijā. Tās akcijas tiek kotētas "OMX Nordic Exchange" biržā Stokholmā lielās kapitalizācijas segmentā. "Swedbank" Grupa piedāvā finanšu pakalpojumus un produktus Zviedrijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!