Foto: Shutterstock

Uz Baltijas valstu 100 gadu jubilejai veltītās divu eiro piemiņas monētas būs attēlota simboliska bize, kurā savijas triju Baltijas māsu liktenis. Šī ideja saņēmusi vislielāko sabiedrības atbalstu aptaujā, kurā kopumā varēja balsot par sešiem dizaina piedāvājumiem pa diviem no katras Baltijas valsts, portālu "Delfi" informēja Latvijas Banka.

Monētas dizainu izstrādājis lietuviešu dizainers Justs Petrulis, kuram tā ir debija monētu mākslā. Balsojumā piedalījās 14 302 cilvēki no visas pasaules, lai gan lielākā daļa balsotāju – 93 % – bijuši no Baltijas valstīm. Par Petruļa darbu kopumā saņemtas 4 277 balsis.

Foto: Latvijas Banka

Petruļa darbs simbolizē Baltijas valstu kopīgo pagātni, tagadni un nākotni, kas savijas vienā bizē.

Tagad sāktas praktiskās procedūras, lai īstenotu kalšanu, tostarp arī monētas dizaina saskaņošanu Eiropas Savienības institūcijās.

Sabiedrības vērtējumam bija nodoti seši darbi, kuru autori bija Egle Ratkute un Arūns Žemaitis, Justs Petrulis, Krišs Salmanis, Malla Nuke, Līna Lēbasa un Kristo Koskora un Rūta un Artis Brieži.

Jauno monētu plānots izlaist 2018. gada sākumā. Šī ir pirmā kopīgā Baltijas valstu divu eiro piemiņas monēta, turklāt veidota ar visu triju valstu mākslinieku un sabiedrības iesaisti. Tāpat kā citas divu eiro piemiņas monētas arī šīs tirāžas monētas būs derīgas norēķiniem visā eiro zonā. Monētām būs vienāds, sabiedrības balsojumā izvēlēts valsts puses dizains, bet atšķirsies tajā ietvertais valsts nosaukums.

Pirmās kopīgās Baltijas valstu piemiņas monētas izveide, sadarbojoties ar tuvākajiem kaimiņiem, ir viens no veikumiem programmā, ko Latvijas Banka plāno īstenot par godu Latvijas valsts simtgadei.

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 20 eiro kolekcijas monētu. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!